Najbolja „Crna ptica“: Roman o gubitku oca dobitnik nagrade „Politikinog zabavnika“

© Foto : Privatna arhiva Aleksandre JovanovićAleksandra Jovanović
Aleksandra Jovanović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Roman „Crna ptica“ mlade Vranjanke Aleksandre Jovanović, ovenčan nagradom “Politikinog zabavnika” originalno je delo bazirano na ličnom iskustvu gubitka oca i predstavlja univerzalnu priču o odrastanju.

“Crna ptica”, spoj fantastike, horora i priče o odrastanju

„Crna ptica“ Aleksandre Jovanović u izdanju Kreativnog centra je četrdeset drugi po redu dobitnik književne nagrade „Politikinog Zabavnika“ za najbolju knjigu namenjenu mladima a objavljenu u 2020. godini na srpskom jeziku.

Žiri u sastavu: akademik Aleksandar Kostić, psiholog, Irena Špadijer, profesorka na Filološkom fakultetu u Beogradu, Petar Arbutina, izvršni direktor „Službenog glasnika“, Milorad Milinković, filmski reditelj, i Petar Milatović, zamenik glavnog i odgovornog urednika „Politikinog Zabavnika“ odluku je doneo jednoglasno.

Obrazlažući odluku, žiri je zaključio da je „roman ’Crna ptica’ mlade ptica”Aleksandre Jovanović originalno delo koje uspešno spaja elemente fantastike, horora, psihološkog romana i univerzalne priče o odrastanju“.

Mlada spisateljica Aleksandra Jovanović za Sputnjik kaže da je određene situacije u romanu bazirala na sopstvenom životu.

„Glavna junakinja koja se zove Želja živi u malo gradu, nalik Vranju u kom sam odrasla. Kao ona, i ja sam ostala bez oca. Pomislila sam šta bi jedna devojčica uradila ako bi joj se gubitak oca desio iznenada i to je bio prostor za fantastične elemente koji su deo njenog unutrašnjeg sveta“, kaže autorka.

© Foto : Kreativni centarNaslovanica nagrađenog romana „Crna ptica“
Najbolja „Crna ptica“: Roman o gubitku oca dobitnik nagrade „Politikinog zabavnika“  - Sputnik Srbija
Naslovanica nagrađenog romana „Crna ptica“

Odrasla uz „Politikin Zabavnik“

Dvadeset četvorogodišnja dobitnica književne nagrade „Politikinog Zabavnika“ mlada je dramaturškinja, a ovo joj je debitanstki roman.

„Zahvaljujući ovoj nagradi više dece i odraslih imaće priliku da pročita ovu knjigu, da je nekome pokloni, da je zavoli, što je najveći dar. Naravno, tu je i činjenica da mi je nagradu dodelio ’Politikin zabavnik’ uz koji sam odrasla kao mnogi od nas. U tom smislu, ova nagrada ima posebnu draž, vezujem je za sopstveno detinjstvo i radujem joj se kao devojčica a ne kao odrasla osoba“, otkriva Jovanovićeva.

© Foto : Privatna arhiva Aleksandre JovanovićAleksandra Jovanović
Najbolja „Crna ptica“: Roman o gubitku oca dobitnik nagrade „Politikinog zabavnika“  - Sputnik Srbija
Aleksandra Jovanović

Originalna u izboru tema i izrazu

Na ovogodišnji konkurs prispelo je 58 naslova a u užem izboru našli su šest dela. Član žirija filmski reditelj Milorad Milinković za Sputnjik otkriva da se roman „Crna ptica“ odmah istakao po izvoru teme i načinu pripovedanja.

„Dosta dela koja su prispela na konkurs imaju ljubavnu tematiku, odnosno bave se tinejdžerskim zaljubljivanjem. Ovo je ozbiljno delo, tema je zanimljiva, odlično napisana“, kaže Milinković i dodaje da se za ovaj roman odlučio imajući u vidu književnost koju je on čitao kada je bio tinejdžer.

„Mi kad smo bili mali, nije postojala tinejdžerska literatura, već su se čitala ’ozbiljnija’ dela. Konkretno, meni je dugo bio omiljeni ’AjvanhoVoltera Skota. Potom sam čitao Sjenkjeviča, Stivensona, Selindžera, Hesea, Tolkina…“, otkriva Milinković.

Neizostavni deo tinejdžerske literature bio je „Politikin zabavnik“.

„Veoma sam počastvovan što sam deo žirija za nagradu ’Politikinog zabavnika’ uz koji sam odrastao i koji je i dalje deo mog života. A od skoro i života moje ćerkice sa kojom ga redovno čitam“, naglašava Milinković.

Nagrada „Politikinog Zabavnika“ za najbolje književno delo za mlade ustanovljena je 1979. godine, a među laureatima našli su se „Šešir profesora Koste Vujića“ Milovana Vitezovića, „Hajduk u Beogradu“ Gradimira Stojkovića, „Knjiga za Marka“ Svetlane Velmar-Janković, „Ja sam Akiko“ Stefana Mitića i mnogi drugi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala