Danas igra Srbija, tamo daleko – za pare

© Foto : FSSFudbaleri Srbije
Fudbaleri Srbije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Fudbalska reprezentacija Srbije, u svom najčudnijem obliku dosad, u ponedeljak od 22 sata igra prijateljsku utakmicu protiv Dominikanske Republike.

U momentu kada nema selektora, plan, program, ideju, smisao, tim, hemiju, cilj, srpska fudbalska delegacija je krenula na daleki put u Centralnu Ameriku.

Zašto sada? Zašto u pandemijskim okolnostima?

Putujući cirkus srpskog fudbala se sa prvim problemima suočio još u trenutku kada put nije bio ni zvanično objavljen, a javnosti ga je predočio trener Mladosti iz Lučana i bivši selektor mlade reprezentacije Nenad Milovanović.

On je naveo da je iz FSS u Mladost stigao poziv za okupljanje fudbaleru Nemanji Mićeviću, koji se nalazi u posebnim uslovima i oporavlja se od zaraze virusom korona, te iskazao čuđenje zbog činjenice da Savez nije ni znao u kakvom stanju se nalazi igrač.

FSS je odlučio da na američku turneju povede fudbalere iz Superlige Srbije, od kojih većina ne bi bila ni na najširem spisku za A reprezentaciju.

Nisu ti momci krivi, daleko od toga, ova reprezentativna avantura će biti možda jedina prilika da ponesu dres Srbije, ali bi možda bilo bolje da su do te časti stigli prirodnim, normalnim putem, da imaju adekvatne uslove, trenere, kvalitetnu ligu i da se izbore za svoje mesto u konkurenciji kolega koji nastupaju u najjačim evropskim ligama.

Upravo je te igrače, sportski direktor reprezentacije Vladimir Matijašević, označio kao razlog za avanturu.

„Pružićemo mogućnost brojnim klubovima Superlige da kroz zvanične utakmice reprezentacije afirmišu svoje igrače“, rekao je Matijašević.

Stara, prežvakana mantra da se „fudbaleri prodaju preko reprezentacije“ pojavila se u srpskom fudbalu i u 2021. godini, iako je već odavno jasno da nacionalni tim više nije izlog za transfere.

​Ne samo u Srbiji, nigde, već godinama.

Pravi razlog za „avanturizam“ kad mu vreme nije je – novac.

„Savez će od ovoga svakako imati finansijske koristi“, dodao je Matijašević.

Pa, dobro, reklo bi se, pandemijske okolnosti su izazvale velike finansijske probleme u fudbalskom svetu i donekle bi sve to moglo da se opravda, ali – novac je trebalo tražiti na drugim mestima, na primer, plasmanom na Evropsko prvenstvo, domaćinskim poslovanjem, popularizovanjem reprezentacije, marketingom, dresovima, šalovima, kapama, rukavicama...

Umesto svega, Savez je odlučio da grupu fudbalera iz domaćih klubova odvoji od timskih priprema, u njihovom jeku, ali i dovede u opasnost od eventualne zaraze, s obzirom na činjenicu da je put koji treba preći ogroman i nelogičan za sadašnje vreme.

Kad smo kod puta i tu se desio problem – srpska delegacija je u avionu saznala da nije dobila vizu za Sjedinjene Američke Države, sa čijom nacionalnom selekcijom je trebalo da se sastane u Orlandu.

Umesto toga, posle duela sa Dominikanskom Republikom, privremeni selektor Ilija Stolica će izvesti tim na megdan selekciji Paname.

Nadamo se bar, da će momci koji će poneti dres Srbije, uspeti da ga opravdaju i da će uraditi najbolje za sebe. Onda će to biti dovoljno dobro i za sve nas. A ljudi u FSS neka ih vrate zdrave i sigurne pa neka onda prebroje sav taj novac i nađu pravi način da ga upotrebe, za dobrobit najvažnije sporedne stvari na svetu koja je poslednjih godina u Srbiji samo ono drugo – sporedna.

​► Putujući cirkus srpskog fudbala

► Iznenađenje u avionu: Fudbalska reprezentacija Srbije nije dobila vizu za Ameriku

► Hrvatska poslanica tvrdi da je huligana u Vukovaru tukao policajac – navijač Crvene zvezde?!

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala