Rusija proteruje dvoje zaposlenih u ambasadi Holandije

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je u svojstvu recipročne mere odlučila da protera dva zvaničnika holandske ambasade u Moskvi, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Ministarstvo je pozvalo otpravnika poslova Holandije Josta Reintjesa i uložilo snažan protest zbog toga što su dvojica ruskih diplomata neosnovano proglašeni personama non grata.

„Ovaj neprijateljski i provokativni korak, kao i nova runda antiruske histerije koju je Hag organizovao uz pomoć provladinih medija, pokazali su da holandskim vladinim krugovima nedostaje zdravog razuma i shvatanja stvarnih problema u okviru rusko-holandskih odnosa i očuvanje tendencija ka daljem namernom podrivanju njihovih osnova“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Na taj način je Moskva, vođena principom reciprociteta, odlučila da protera dvojicu zaposlenih u holandskoj ambasadi. Oni će morati da napuste Rusiju u roku od dve nedelje.

Početkom decembra holandske vlasti optužile su dvojicu ruskih diplomata za špijunažu i proglasile ih za persone non grata. Holandija je tvrdila da je njihov diplomatski status paravan, a da su oni zapravo bili agenti Spoljnoobaveštajne službe.

Istovremeno, kako je primetila ruska ambasada, holandska strana nije pružila nikakve dokaze o nezakonitim postupcima diplomata.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala