Mećavnik u onlajn formatu: Na Kustendorfu, pored filmova, razgovori Kusturice sa rediteljima

© Sputnik / Aleksandar MilačićZavejani Drvengrad za vreme 12. "Kustendorfa"
Zavejani Drvengrad za vreme 12. Kustendorfa  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Četrnaesti Međunarodni filmski i muzički festival „Kustendorf" biće održan od 22.  do 25. januara, ali ne na Mećavniku kao prethodnih godina, već će moći isključivo da se prati preko digitalne platforme „kustendorf.online“.

Razgovori Emira Kusturice sa autorima filmova

Mladi filmski stvaraoci i velikani svetskog autorskog filma biće u fokusu i ovogodišnjeg „Kustendorfa”.

Kao specijalna poslastica za sve ljubitelje filmske umetnosti biće prikazani razgovori osnivača festivala Emira Kusturice sa svim učesnicima festivala — sa  autorima čiji se filmovi prikazuju u okviru takmičarskog i programa „Savremene tendencije“.  

© Foto : Promo/KustendorfČetrnaesti Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf od 22. januara do 25. januara
Mećavnik u onlajn formatu: Na Kustendorfu, pored filmova, razgovori Kusturice sa rediteljima - Sputnik Srbija
Četrnaesti Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf od 22. januara do 25. januara

Autentični pogledi na svet

Takmičarski program 14. „Kustendorfa” obuhvatiće 22 kratkometražna filma domaćih i inostranih autora -18 igranih, dva dokumentarna i dva animirana.

Na konkurs je pristiglo 439 filmova, a izabrani filmovi odražavaju poetičnost i raznolikost po stilu i autentičnom pogledu na svet, navadeno je u saopštenju organizatora festivala. 

Za festivalske nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmičiće se filmovi mladih režisera iz Poljske, Belgije, Srbije, Austrije, Azerbejdžana, Bugarske, Severne Makedonije, Nemačke, Rusije, Rumunije, Danske, Irana, Izraela, Kirgistana, Crne Gore, Uzbekistana i Francuske.

Međunarodni žiri čine  nagrađivana italijanska rediteljka Aliće Rorvaher, glumac Miki Manojlović i snimatelj i dizajner zvuka iz Francuske Bruno Tarijer

Nagradu „Vilko Filač” za najbolju fotografiju dodeliće francuski direktor fotografije Mišel Amatje.

Crna mačka šeta po Drvegradu - Sputnik Srbija
Kako je crna mačka postala bela i „spasila“ Kustendorf /video/

Venecijanski pobednici

U okviru programa „Savremene tendencije“ biće prikazan dobitnik Specijalne nagrade žirija Filmskog festivala u Veneciji - film Andreja Končalovskog „Dragi drugovi!“, film „Vendi“ reditelja Bena Zejtlina, zatim dobitnik nagrade filmskih kritičara u Veneciji - „Gospođica Marks“ rediteljke Suzane Nikijareli i film „Kamenolomac” rediteljskog dvojca koji čine Đanluka i Masimilijano De Serio.

Restrospektiva velikana obuhvatiće četiri epizode serije „Bila jednom jedna zemlja“ Emira Kusturice, program posvećen američkoj glumici Fej Danavej, kao i poslednji film nedavno preminulog proslavljenog reditelja Kim Ki Duka „Rastvaranje“ (Din) koji će pratiti razgovor Emira Kusturice sa Dinarom Žumagalijevom koja je producirala ovaj film i u njemu igrala glavnu ulogu.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala