Uskoro počinju konsultacije o dobijanju dozvole za korišćenje ruske vakcine u EU

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaProizvodnja vakcine protiv kovida "Sputnjik Ve"
Proizvodnja vakcine protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija
Pratite nas
Generalni direktor Ruskog fonda za direktne investicije Kiril Dmitrijev saopštio je da je prva faza konsultacija u okviru dobijanja dozvole za hitnu upotrebu ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) u Evropskoj uniji planirana za 19. januar, prenosi „Komersant“.
Prema rečima Dmitrijeva, radi se o takozvanoj naučnoj konsultaciji. Ruski fond je 22. decembra predao zahtev za dobijanje dozvole za hitnu upotrebu vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V).

Dmitrijev podseća da je proces registracije ruske vakcine u Evropskoj agenciji za lekove pokrenut krajem oktobra. Agencija je do sada registrovala samo dve vakcine – kompanija „Fajzer“, „Biontek“ i „Moderna“.

Prethodno je Dmitrijev rekao da je „u celom svetu, osim u nekoliko zapadnih zemalja, odnos prema ruskoj vakcini pozitivan, a ruska medicina se priznaje za jednu od vodećih u svetu“.

Ranije je predstavnik Evropske komisije saopštio da su kontakti o ruskoj vakcini još uvek „u ranoj fazi“.

Kako je izjavila predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, ruska vakcina „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) prvo mora da dobije sertifikat u EU „u punom obimu“ da bi se govorilo o mogućnosti njenog korišćenja u EU.

Vakcina „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. 

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala