Ruski ambasador: Razgovor o proširenju članstva posle produženja Sporazuma o strateškom naoružanju

© Sputnik / Mihail Turgiev / Uđi u bazu fotografijaRuski ambasador u Vašingtonu: Ne potpirujemo proteste, to je antiruska propaganda
Ruski ambasador u Vašingtonu: Ne potpirujemo proteste, to je antiruska propaganda - Sputnik Srbija
Pratite nas
Posle produženja Sporazuma o strateškom naoružanju sa Vašingtonom će moći da se razgovara o proširenju broja učesnica sporazuma o kontroli naoružanja, smatra ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.
„Posle produženja Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju sa Sjedinjenim Američkim Državama će biti moguće da se razgovara o proširenju članstva u sporazumima o kontroli naoružanja“, rekao je Antonov na teleseminaru Akademije za pregovore o kontroli naoružanja.

Ambasador je dodao da se Rusija nada da će nova američka administracija pokazati političku volju za produženje Sporazuma.

„Još uvek postoji šansa za postizanje sporazuma pre isteka 5. februara 2021. Nadamo se da će novi tim Bele kuće pokazati takvu posvećenost i političku volju“, zaključio je Antonov.

Diplomata je podsetio da su bilateralni kontakti koji su se intenzivirali prošle godine zbog produženja Sporazuma zašli u ćorsokak.

„Naš stav je da svaki režim verifikacije mora u potpunosti da odgovara predmetu i delokrugu odgovarajućeg sporazuma o kontroli naoružanja. Upravo je to ono o čemu nismo uspeli da se dogovorimo sa odlazećom američkom administracijom“, objasnio je Antonov.

Prema njegovim rečima, američka strana nije bila spremna da produži sporazum u sadašnjem obliku, uprkos ponovljenim predlozima Moskve da se to učini bez preduslova.

Lansiranje najnovije rakete Avangard - Sputnik Srbija
Ministarstvo odbrane Rusije: Stav SAD o Sporazumu o ofanzivnom naoružanju mogao bi da se promeni

„Očigledno je da je za nastavak redovnog dijaloga potrebna ozbiljna politička volja. Ostaje samo da se sačeka dok sledeća administracija ne donese odluku o pristupima produženju Sporazuma i kontroli naoružanja uopšte“, dodao je diplomata.

Sporazum o strateškom ofanzivnom naoružanju između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država stupio je na snagu 5. februara 2011. Njime se predviđa da svaka strana smanji svoj nuklearni arsenal tako da za sedam godina i nadalje ukupan broj naoružanja ne prelazi 700 interkontinentalnih balističkih raketa, balističkih raketa na podmornicama i teškim bombarderima, kao i 1.550 bojevih glava i 800 raspoređenih i neraspoređenih lansera. instalacije. Sporazum o strateškom naoružanju trenutno je jedini sporazum o ograničavanju oružja koji je na snazi između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, ali on ističe 5. februara. Ukoliko ne bude produžen, u svetu neće biti sporazuma koji ograničavaju arsenale najvećih nuklearnih sila.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala