Reke na jugu Srbije se povlače u korita, kod Bele Palanke celo selo pod vodom

© Foto : MUP SrbijeEvakuacija iz poplavljenih područja u Srbiji
Evakuacija iz poplavljenih područja u Srbiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Reke na jugu Srbije polako se vraćaju u korita, a stanje je najkritičnije kod Bele Palanke, gde je jedno selo pod vodom. Iz poplavljenih objekata evakuisano je 67 osoba, a stanovništvu u poplavljenim opštinama pomažu i pripadnici Vojske Srbije.

Predsednik opštine Bela Palanka Gordan Miljković izjavio je da je jutros došlo do povećanja vodostaja Nišave u Beloj Palanci sa sinoćnjih 1,6 na tri metra, što je dovelo do ogromnog izlivanja u Crvenoj Reci.

„Uz pomoć Sektora za vanredne situacije i građana uspeli smo da evakuišemo sve ljude koji su bili ugroženi i svu njihovu stoku“, rekao je Miljković.

Kako je naveo, u gradskom delu opštine Bela Palanka poplavljeno je romsko naselje, a skoro 40 kuća je oštećeno.

„Trenutno radimo na tome da obezbedimo privremeni smeštaj za te ljude“, istakao je Miljković za RTS.

Vlada Plemić iz Sektora za vanredne situacije rekao je da se situacija sa poplavama na jugu Srbije normalizuje.

Ledenice - Sputnik Srbija
Upaljen alarm za celu Srbiju: Nakon snega i poplava stižu ledeni dani
„Prestala je da pada kiša, što je najbitnije. Reke se polako povlače. Najveći problem smo imali sa bujičnim potocima koji ni na karti nisu postojali i koji su se usled velikih padavina aktivirali“, rekao je Plemić.

On je naveo da su poplave izazvale velike količine padavina 8. i 9. januara, kao i otopljavanje snega.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije sa specijalističkim timovima sa spasavanje i rad na vodi, evakuisali su 67 osoba iz objekata koji su poplavljeni izlivanjem bujičnih potoka.

Evakuisane su 32 osobe iz Doljevca, 10 iz Bele Palanke, osam iz Bujanovca, šest iz Bojnika, četiri iz mesta Zlatokop kod Vranja, tri iz Pirota, dve iz Leskovca, a po jedna u Dimitrovgradu i Donjoj Trnavi kod Niša.

Usled obilnih kišnih padavina, izlivanja bujičnih vodotokova i problema u vodosnabdevanju, proglašena je vanredna situacija na teritoriji gradova Niša i Leskovca, na celoj teritoriji opština Žitorađa, Doljevac, Dimitrovgrad, Vlasotince i Gadžin Han, kao i na delu opštine Prijepolje zbog obilnih snežnih padavina, saopštio je MUP.

Pomaže i vojska

I pripadnici Vojske Srbije angažovani su na pružanju pomoći ugroženom stanovništvu u otklanjanju posledica poplava u Leskovcu, u naseljima Bobište i Bogojevce i u selu Turekovac, kao i u Vlasotincu i Žitorađi.

© Foto : Ministarstvo odbrane Srbije/Jovo MamulaVojska Srbije pomaže stanovništvu u poplavljenim opštinama.
Reke na jugu Srbije se povlače u korita, kod Bele Palanke celo selo pod vodom - Sputnik Srbija
Vojska Srbije pomaže stanovništvu u poplavljenim opštinama.

Njih je obišao potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović koji je istakao da je predsednik Aleksandar Vučić dao naređenje da vojska bude danonoćno uz građane i da će pripadnici biti na terenu svuda gde bude bilo potrebno kako bi pružili svu neophodnu pomoć stanovništvu.

Obilazeći pripadnike vojske u selu Turekovac i naselju Bogojevce, ministar je poručio da je zadovoljan da u ovako teškim situacijama vidi dobru saradnju vojske, lokalne samouprave i stanovništva.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala