Cena nafte „Brent“ prvi put za godinu dana iznad 55 dolara

© AP Photo / Sue OgrockiNaftna pumpa na nalazištu u Oklahomi
Naftna pumpa na nalazištu u Oklahomi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svetske cene nafte nastavljaju da rastu, a cena barela sirove nafte „Brent“ prvi put je od 26. februara prošle godine premašila 55 dolara , pokazuju podaci sa berze.
Tokom današnjeg dana do 14:12 po moskovskom vremenu cena martovskih fjučersa za „Brent“ porasla je za 1,18 procenata na 55,02 dolara za barel, februarskih fjučersa za sirovu naftu WTI - za 0,92 procenata, odnosno na 51,3 dolara za barel.

Na cene utiču optimistične prognoze ponude i potražnje. Investitori očekuju ekonomski oporavak ove godine, što će pozitivno uticati na potražnju za naftom.

Posle sastanka zemalja članica OPEK plus određeni su parametri proizvodnje za februar i mart 2021. godine. Uslovi su prošireni za skoro sve zemlje, ali Rusija i Kazahstan su za ova dva meseca dobili priliku da povećaju proizvodnju, a Saudijska Arabija i neki drugi su odlučili da je dodatno smanje.

„Očekuje se da će naftna tržišta do februara ostati jaka. Ali zabrinutost zbog slabije potražnje za benzinom i drugim gorivima u SAD-u i drugim delovima sveta, zbog sve većih ograničenja usled širenje kovida 19, mogla bi ograničiti rast", navodi viši analitičar kompanije „Fujitomi Co.“ Kazuhiko Saito.
Naftne platforme na nalazištu nafte u Teksasu - Sputnik Srbija
Rusija i Saudijska Arabija postigle dogovor - nema povećanja proizvodnje nafte

Cene nafte podržavaju i trendovi na berzama. Tri glavna američka berzanska indeksa su 7. januara oborila istorijske rekorde, nemački „DAKS“ je to učinio danas, a japanski „Nikei 225“ dostigao je najviši nivo od avgusta 1990. godine.

Novi sporazum naftaša stupio je na snagu u maju 2020. smanjenjem proizvodnje nafte za 9,7 miliona barela dnevno, a zatim su u avgustu smanjena ograničenja na 7,7 miliona.

U januaru 2021. proizvodnja zemalja OPEK plus povećaće se za dodatnih 500 hiljada barela dnevno, a ukupno smanjenje biće 7,2 miliona. Dalje odluke će se donositi mesečno, u zavisnosti od tržišnih uslova.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala