Deficit budžeta Crne Gore 400 miliona evra

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Uđi u bazu fotografijaNovčanice evra različite vrednosti
Novčanice evra različite vrednosti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo finansija i socijalnog staranja Crne Gore objavilo je da je od januara do novembra prošle godine dinamika kretanja budžetskih prihoda i rashoda uticala na ostvarenje deficita budžeta u iznosu od 397,3 miliona evra, ili 8,6 odsto BDP-a, koji je za 47,3 miliona ili 13,5 odsto veći u odnosu na planirani, piše Dan.

“Kretanje budžetskih prihoda i rashoda i u periodu januar - novembar pod direktnim je uticajem nepovoljne epidemiološke situacije u zemlji, gde se u prvom redu misli na kontinuirani pad u naplati budžetskih prihoda usled sprovođenja mera koje su ograničile privrednu aktivnost, a sve u cilju zaštite zdravlja stanovništva", navodi Ministarstvo.

Ukazuje se da je i u uslovima drastičnog smanjenja prihoda budžeta sa jedne, odnosno potrebe dodatnog finansiranja usled sprovođenja paketa mera podrške građanima i privredi s druge strane, likvidnost budžeta uspešno očuvana i da su sve planirane budžetske obaveze izmirivane pravovremeno, prenosi Tanjug.

Prihodi budžeta u istom periodu iznosili su 1,4564 milijardi evra ili 31,6 odsto procenjenog BDP-a (4,6073 milijardi evra), što je za 69,5 miliona evra ili 4,6 odsto manje u odnosu na planirane Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o budžetu.

Pad u naplati prihoda prvenstveno je rezultat značajnog pada u ostvarenom turističkom prometu, pa je u odnosu na plan po rebalansu, najveće negativno odstupanje zabeleženo kod kategorija koje zavise od ostvarenog prometa i to kod poreza na dodatu vrednost u iznosu od 78,3 miliona evra ili 14,0 odsto i akciza u iznosu od 17,8 miliona evra ili 8,7 odsto.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala