Zemljotres teško oštetio hramove SPC: Katolička crkva nudi pomoć pravoslavnoj /foto/

© Foto : Sputnjiku ustupila Eparhija gornjokarlovačkaOštećena crkva u Hrvatskoj posle zemljotresa
Oštećena crkva u Hrvatskoj posle zemljotresa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Katolička crkva u Hrvatskoj ponudila je pomoć pravoslavnim sveštenicima i vernicima, kao i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, čiji je veliki broj hramova i objekata oštećen u zemljotresu koji se dogodio u okolini Petrinje.

Požeški biskup Antun Škvorčević, koji je i predsednik Veća Hrvatske biskupske konferencije (HBK) za ekumenizam i dijalog, uputio je gornjokarlovačkom episkopu Gerasimu Popoviću izraze saučešća povodom stradanja njegovih vernika u potresu, te izrazio spremnost Karitasa Požeške biskupije za pomoć stradalima, prenosi Jutarnji list.

„U okviru svojih mogućnosti, Karitas Požeške biskupije spreman je da uputi materijalnu pomoć vašim sveštenicima i vernicima nastradalima u potresu“, poručio je Škvorčević.

Kako je rekao episkopov sekretar, đakon Nebojša Anđić, dobrodošla je svaka pomoć i nema nikakvih prepreka za razgovor između Gerasima i Škvorčevića. Potrebe su velike.

Prema službenim stranicama Gornjokarlovačke eparhije, objekti u vlasništvu SPC, pretrpeli su veliku štetu. Usled potresa stradao je hram Svetog oca Nikolaja koji se nalazi u Petrinji na groblju, a takođe je stradao i parohijski dom u kome se privremeno nalazi kapela posvećena Svetom Spiridonu.

Hram Rođenja Presvete Bogorodice u Glini, koji je obnovljen pre četiri godine, sada je pretrpeo ozbiljna oštećenja u vidu pucanja zidova i zvonika, i van bogoslužbene je upotrebe. Parohijski dom uz hram je nastradao tako da je sveštenik u Glini ostao bez doma u kom bi živeo.

Najteže je prošao Hram Vaskrsenja Gospodnjeg u Majskim Poljanama, koji je potpuno uništen, dok su teško oštećene crkve u Kukuruzarima i Mečenčanima, i više nisu sigurne za služenje verskih obreda.

Teško je oštećen i poznati manastir Komogovina iz 15. veka, koji se nalazi između Petrinje i Kostajnice. U zemljotresu je nastradao zvonik koji je pukao na nekoliko mesta, kao i oltarska apsida, otpao je malter sa zidova, tako da je i ovaj manastir u potpunosti van upotrebe i nije siguran za korištenje, javila je Gornjokarlovačka eparhija.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala