Najveći dil u svetu luksuza – 15,8 milijardi dolara

CC0 / Pixabay / Luj Viton
Luj Viton - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Deoničari američkog draguljara „Tifani“ potvrdili su najavljenu prodaju kompanije francuskom konglomeratu LVMH dogovorenu još pre godinu dana.

To se dogodilo posle višemesečnog zastoja, najave tužbi i borbe na sudu, pa čak i političkih intervencija, prenosi Biz lajf.

Na virtuelnoj skupštini legendarne američke draguljarske kompanije „Tifani“, više od 99 odsto kapitala podržalo je najavljenu prodaju kompanije francuskom konglomeratu LVMH pre godinu dana.

Preuzimanje je zakomplikovano u proleće kada je izbila pandemija kovida 19, zbog čega je potrošnja luksuzne robe, uključujući dragulje, drastično opala. LVMH je zatim predložio nastavak pregovora o ceni svake deonice, tvrdeći da je prodaja „Tifanija“ pala toliko da više nije mogao da plati za nju onoliko koliko je nameravao pre pandemije.

Kompanija „Tifani“ je na to reagovala sa ogorčenjem, a od LVMH-a i njenog predsednika Bernarda Arnoa, inače najbogatijeg Francuza, snažno se tražilo poštovanje izvornog sporazuma, jer bi u protivnom usledila borba na sudu.

Posle višemesečnog zastoja, pri čemu je svaka strana insistirala na svom, a politika se neformalno uključila u pregovore (LVMH je rekao da su francuske vlasti “krive” za kašnjenje u postizanju sporazuma), obe kompanije su malo popustile: LVMH je ponudio manje po deonici nego prvobitno, ali ne toliko manje nego što je prognozirao u proleće.

Sada će umesto 135 dolara po deonici, kolika je bila cena u najavi za preuzimanje, za to platiti 131,5 dolara. To znači da će za celu kompaniju izdvojiti 15,8 milijardi dolara, što je oko pola milijarde manje nego što je prvobitno predviđeno.

Očekuje se da će prodaja biti završena u prvim mesecima sledeće godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala