Ruska Duma usvojila zakon o sankcijama za cenzuru ruskih medija

© Sputnik / Vladimir Baranov / Uđi u bazu fotografijaZgrada Državne dume Rusije
Zgrada Državne dume Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Državna duma Rusije usvojila je na plenarnoj sednici zakon o recipročnim sankcijama za cenzuru protiv ruskih medija.

Prema zakonu, strane internet platforme suočiće se sa merama za ograničavanje pristupa informacijama prema rasnoj, nacionalnoj i političkoj pripadnosti. Ovo se neće odnositi samo na društvene mreže, već i na velike IT platforme.

Istovremeno, odluke o merama prema stranim platformama će se donositi u dogovoru sa ruskim Ministarstvom spoljnih poslova. Generalni tužilac će, u dogovoru sa Ministarstvom, moći da vlasniku informativnog resursa dodeli status resursa koji diskrimiše ruske medije, pa će se internet platofme suočiti sa sankcijama.

Ikonica aplikacije Tvitera na ekranu tableta - Sputnik Srbija
Puškov: Mediji vode „hladni rat“ protiv Rusije

Zakon o kontrasankcijama stranim internet platformama odnosiće se, između ostalog, na Tviter, Fejsbuk i Jutjub. Ova inicijativa je odgovor na brojne cenzure protiv ruskih medija na stranim društvenim mrežama.

Strani resurs koji je ukinuo cenzuru prema ruskim medijima moraće o tome da obavesti Federalnu službu za komunikacije (Roskomnadzor), nakon čega će generalni tužilac, u dogovoru sa Ministarstvom spoljnih poslova, ukinuti odluku o merama. Zakon predviđa mogućnost blokiranja, usporavanja saobraćaja i administrativne kazne.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala