Bivši istražni sudija Danica Marinković: Vokeru treba da se sudi

© Kancelarija za Kosovo i Metohiju Danica Marinković istražni sudija Okružnog suda u Prištini 1999. godine rukovodila istragom slučaja u Račku.
Danica Marinković istražni sudija Okružnog suda u Prištini 1999. godine rukovodila istragom slučaja u Račku.   - Sputnik Srbija
Pratite nas
Niko ne može da mi oduzme ono što sam videla. I sada, dve decenije kasnije, mogu da rekonstruišem svaki sekund uviđaja iz Račka, kaže bivši istražni sudija iz Prištine Danica Marinković.

"Ovde se dogodio klasičan primer antiterorističke akcije, legalne i legitimne, naše policije protiv pripadnika OVK. U Hagu sam dokazala da je Vilijem Voker došao da izmisli scenario koji je bio povod za bombardovanje 1999. godine. To je naša pobeda", navela je ona komentarišući najnovije pokušaje Vokera da Račak "proturi" kao masakr nad civilima za koji srpski generali i ministri iz vlade Slobodana Miloševića treba da odgovaraju pred posebnim sudom, prenosi Kosovo onlajn.

Marinkovićeva je podsetila da je svedočila u procesima protiv Slobodana Miloševića, Sretena Lukića i Vlastimira Đorđevića u Tribunalu.

"Došla sam u Hag sa punom torbom dokaza. ’Sve ste to sačuvali i doneli’, pitao me je Milošević, koga sam tad prvi put videla u životu. Dodao je da moramo da dokažemo da Srbi nisu genocidan narod. Svedočila sam detaljno, dokaz po dokaz. Toliko sam pričala, da su mi na kraju rekli: ’Nemamo vremena, odgovarajte sa da ili ne’. Kazala sam da ne mogu tako, da moram da objasnim. Prihvatili su moje dokaze, i Račka nije bilo ni u jednoj optužnici, što je veoma važno", kaže Marinkovićeva.

Na pitanje kako je uspela da sačuva dokumentaciju, kad je iz Prištine jedva izvukla živu glavu, ona kaže da je čuvala sve kopije.

"Imam ceo dosije Račak. Sve je to prevedeno na engleski kada sam krenula u Hag i predato kao dokazni materijal. Prevodioci me nisu u nekim delovima dobro prevodili dok sam svedočila, ali je Milošević sve pratio pažljivo i govorio da isprave, jer ’svedok nije tako rekao’", pojašnjava ona.

Iako su je mnogi odgovarali da ode u Račak, čak su i pucali, ona kaže da je u toj situaciji nešto bilo jače od nje, bez obzira što je bilo rizično.

"Policija je bila uz mene iako su govorili da je opasno. Bog nas je sačuvao. Kada istražni sudija ode na uviđaj i prikupi dokaze, od toga nema ništa jače. Vokerove laži su kratke. Zamislite, on se sad pojavljuje, a njegova saradnica Helena Ranta je priznala šta se dešavalo u Račku, proradila joj je savest. Vokeru treba da se sudi, žao mi je što ga nikada nisam srela da mu kažem sve što imam. Sretala sam njegovog zamenika Džona Drenkijeviča, i on me je sprečavao da uđem u Račak i pretio mi Hagom. Znala sam da nešto kriju", napominje Marinkovićeva.

Na pitanje da li očekuje da će Specijalni sud osuditi Tačija i ostale iz OVK, ona kaže da za sada ne može da proceni.

"Pojavljuje se sumnja da li će sud biti nezavisan, hoće li moći profesionalno da rade i da izdrže da postupke okončaju do kraja. Ipak, nadu daje to što je u optužnici pomenuto mnogo događaja i da imaju dokaze za to", zaključila je Marinkovićeva.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala