Turska opozicija poziva da se sistemi S-400 stave u upotrebu

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaProtivvazdušni raketni sistem S-400 "Trijumf"
Protivvazdušni raketni sistem S-400 Trijumf - Sputnik Srbija
Pratite nas
Glavna opoziciona Narodna republikanska partija Turske pozvala je vlasti zemlje da što pre stave u upotrebu protivvazdušne raketne sisteme S-400 zbog kojih su im SAD juče uveče sankcije.
„Kupovina S-400 koja je postala razlog za uvođenje američkih sankcija je suverena odluka Turske. Iz tog razloga mi ne prihvatamo ovu meru. To što sada treba uraditi je – što pre upotrebiti ove sisteme u koje je uloženo 2,5 milijardi dolara“, napisao je na tviteru poslanik partije Unal Čevikoz.

Ministarstvo spoljnih poslova Turske pozvalo je SAD da promeni nepravednu odluku, koja bi mogla da naškodi bilateralnim odnosima dve zemlje. Za njih je uvođenje sankcija „neobjašnjivo“, nakon što je Vašington u više navrata odbio ponudu Ankare da formiraju zajedničku radnu grupu.

Podsetimo, SAD su uvele sankcije Sekretarijatu odbrambene industrije Turske i njegovom direktoru Ismailu Demiru, kao i trojici fizičkih lica zbog nabavki ruskih protivvazdušnih raketnih sistema S-400. Sankcije uključuju zabranu dobijanja dozvole za izvoz u SAD, kao i zamrzavanje imovine i vizne restrikcije za direktora Demira i još troje zaposlenih.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala