Ruski ambasador pozvan u MIP Holandije zbog špijunskog skandala, čeka se reakcija Moskve

CC0 / Pixabay / Zastava Holandije
Zastava Holandije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ambasador Rusije u Holandiji Aleksandar Šulgin pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova zbog špijunskih aktivnosti dvojice ruskih diplomata, saopštila je ministarka unutrašnjih poslova Holandije Kajsa Olongren u pismu nacionalnom parlamentu.

Olongrenova je precizirala da je Obaveštajna i bezbednosna služba sprečila aktivnost obaveštajaca koji su bili akreditovani kao diplomate.

Prema njenim navodima, jedan od njih je stvorio široku mrežu izvora koji su radili ili rade u holandskom visokotehnološkom sektoru.

„Njega su zanimale informacije o veštačkoj inteligenciji, poluprovodnicima i nanotehnologiji. Većina ovih tehnologija može se koristiti kako u civilne, tako i u vojne svrhe“, navela je ministarka u pismu.

Olongrenova ističe da je u nekim slučajevima izvorima plaćano u zamenu za informacije.

„Drugi obaveštajac je igrao pomoćnu ulogu“, saopštila je ministarka.

Kako je izvor iz holandskog Ministarstva spoljnih poslova saopštio Sputnjiku, diplomate moraju napustiti zemlju u roku od dve sedmice.

Ambasada Rusije u Hagu je saopštila da će Rusija preduzeti recipročne mere zbog optužbi holandske strane o špijunskoj aktivnosti dvojice diplomata.

Iz ambasade je potvrđeno da su primili notu Ministarstva spoljnih poslova Holandije kojom su obavešteni da su dvojica zaposlenih u diplomatskom predstavništvu proglašeni za persone non grata zbog aktivnosti koja je, kako se navodi u dokumentu, nespojiva sa njihovim diplomatskim statusom.

„Istovremeno, nisu pruženi dokazi o njihovom nezakonitom delovanju na teritoriji Kraljevine. Uslediće recipročne mere sa naše strane“, saopšteno je iz ruske ambasade.

Podsetimo, Holandija je optužila dvojicu ruskih diplomata za špijunažu, javila je holandska televizija NOS, pozivajući se na obaveštajnu službu (AIVD).

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala