Ruski kosmonauti će primiti vakcinu „Sputnjik Ve“

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaRuski kosmonaut Ivan Vagner
Ruski kosmonaut Ivan Vagner - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo zdravlja Rusije, državna korporacija „Roskosmos“, Federalna medicinsko-biološka agencija i Ruski fond za direktne investicije objavili su da će ruski kosmonauti biti vakcinisani sa „Sputnjik Ve“, navodi se u saopštenju fonda.

„Vakcinu „Sputnjik Ve“, koja je nazvana u čast prvog veštačkog satelita Zemlje, sovjetskog aparata „Sputnjik 1“, primiće članovi odreda kosmonauta Centra za obuku kosmonauta J.A. Gagarina i personal koji sa njima sarađuje“, navodi se u saopštenju.

U budućnosti će i drugi saradnici Centra i ključnih preduzeća korporacije „Roskosmos“ biti u mogućnosti da se vakcinišu protiv virusa korona.

„Uspešno lansiranje svemirskog aparata „Sputnjik 1“ postavilo je kamen temeljac za osvajanje svemira. Danas, nakon decenija, vakcina „Sputnjik Ve“ je postala prva u svetu registrovana vakcina protiv virusa korona i dala je nadu milionima ljudi da će se uskoro završiti pandemija i da ćemo se vratiti normalnom životu“, navodi se u saopštenju šefa Ruskog fonda Kirila Dmitrijeva.

„Profesija kosmonauta predviđa posebne zahteve za osiguranje bezbednosti zdravlja i upotreba vakcine „Sputnjik Ve“ za vakcinaciju saradnika kosmičke grane još jednom potvrđuje njenu punu bezbednost i visoku efikasnost za formiranje dugoročnog imuniteta protiv jedna od najopasnijih infekcija u istoriji“, dodao je on.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala