Kako je Lukašenko savetovao Jermenima da prodaju deo Karabaha za pet milijardi dolara

© Foto : press office of the President of RF / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko i predsednik Jermenije Serž Sargsjan 2017. godine
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko i predsednik Jermenije Serž Sargsjan 2017. godine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko savetovao je 2016. godine tadašnjem lideru Jermenije Seržu Sargsjanu da proda deo Nagorno-Karabaha Azerbejdžancima za pet milijardi dolara. Sargasjanova kancelarija je potvrdila autentičnost audio snimka razgovora.
Telegram kanal „Bagramjan 26“ objavio je snimak razgovora koji su Lukašenko i Sargosjan vodili razgovor na samitu Organizacije dogovora za kolektivnu bezbednost u jesen 2016. godine, koja je održana u Jerevanu. Lideri se prepiru oko predaje teritorije Nagorno-Karabaha Azerbejdžanu.

Sargsjan nije želeo da preda Azerbejdžanu sedam regiona („sigurnosni pojas“) iz straha da će protivnik započeti rat. Beloruski lider predlaže da se u Karabah pošalju mirovnjaci ODKB kako bi se izbegla borbena dejstva.

„Tvoj stav je slabašan: Neću da predam sedam regiona jer ćeš posle toga odmah krenuti u rat protiv mene. A šta ako ne krene?“, govori Lukašenko.

Sargasjan je upitao zašto bi on „tek tako“ trebalo da se odrekne tih teritorija.

„Kako tek tako? On će ti platiti. Predlaže ti pet milijardi dolara u prvoj fazi“, govori Lukašenko, očigledno aludirajući na predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva

Tadašnji predsednik Jermenije na to odgovara da će on dati šest milijardi dolara da se Baku odrekne tih teritorija.

Sargsjan ističe da ne može dati sedam regiona, jer je za njih poginulo 5.000 ljudi.

„Pa šta? Kod nas je poginulo 30 miliona ljudi ( u Drugom svetskom ratu). Da li mi danas ratujemo protiv Nemaca?“, pitao je Lukašenko, zamerajući sagovorniku što ne želi da reši sukob.

Iz kancelarije predsednika Sargsjana je potvrđeno da je snimak originalan, ali nisu želeli da ga komentarišu.

Podsetimo, lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Izjava predviđa potpuni prekid vojnih dejstava, razmenu zarobljenika i tela poginulih. Jermenija je vratila Azerbejdžanu Kelbadžarski, Lačinski i Agdamski region.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala