Diplomatski protokol za vreme kovida – da li je „Zum“ dovoljan

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaRuski predsednik Vladimir Putin na samitu G20
Ruski predsednik Vladimir Putin na samitu G20 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poređenje sadašnje svetske pošasti sa „crnom smrću“ koja je harala sredinom 14. veka bilo bi preterano. Tada je, prema minimalnim procenama, kuga odnela živote četvrtine stanovništva Evrope. Mnoga sela, čak i gradovi su jednostavno prestali da postoje. Sada ipak nije tako jer je nivo higijene i medicine drugačiji.

Međutim, u jednom pogledu razlika između stanovnika Moskve, Pariza i Njujorka danas i tadašnjih stanovnika Firence i Strazbura je mala – ni jedni, ni drugi ne znaju kada će se sve završiti.

Britanski ministar zdravlja Met Henkok optimistički procenjuje da će se život u kraljevini vratiti u normalu do Uskrsa 2021. godine. Bilo bi lepo da tako bude, ili još bolje do Maslenice, ali u stvari sve to podseća na staru pesmu francuskih vojnika o vojvodi od Marlboroa: „Vratiće se do Uskrsa ili na Trojčindan, Trojčindan prolazi, a Marlboroa nema“. 

U Kremlju konstatuju da se ne zna se koliko će trajati epidemija. „Jasno je da se sada ulažu maksimalno energični napori za proizvodnju vakcina i započinjanje masovne vakcinacije, koja može usporiti i, dugoročno gledano, sprečiti dalje širenje zaraze“, to jest, radićemo ono što moramo, pa šta nam bog da. U međuvremenu, pošast utiče na diplomatski protokol. 

Sastanak G7 je poslednji put održan u avgustu 2019. godine u Bijaricu, i čini se da je od tada događaj zaboravljen. Tramp je prvo hteo da ga održi na leto, smatrajući da video-konferencija velikih sila koja se održala 10. i 12. juna nije bila dovoljna, zatim je planove odložio za jesen, pa za decembar, posle izbora, ali sada nije jasno šta se dogodilo sa Trampom, a kamoli sa sastankom. 

Naravno da problema, pa čak i velikih prirodnih katastrofa ima preko glave, ali to nema nikakve veze sa prisustvom ili odsustvom sastanka sila polovine sveta. I ranije (i već prilično dugo) bilo je jasno da je događaj nepotreban, ali sada je to dokazano i u praksi. 

Sastanak G20  je takođe održan u onlajn-režimu i ne može se reći da je nekoga impresionirao. Očigledno je da je lična komunikacija između velikih sila koje proizvode, takoreći, sinergiju, neophodna. „Balovi, ljubavne spletke, smicalice i prepirke Bečkog kongresa“, odnosno, neobavezne stvari, takođe su potrebne za nešto. Verovatno je ovo priroda diplomatije.  

Naravno, treba imati meru u svemu. Prevelika važnost ličnih kontakata, koji su započeti u vreme Hruščova—Brežnjeva, ali su postali potpuno prekomerni za vreme Gorbačova—Jeljcina, kada se smatralo da se treba raspasati, sedeti zajedno bez kravata i sve će se završiti kako treba — jeste preterano ponašanje, posebno kada je kod partnera u ustima med, a u srcu jed. 

Sada se, zahvaljujući kovidu 19 i ukidanju svih zadovoljstava i odnosa, međunarodna politika nerado vratila u stara vremena. Naravno, na drugoj materijalno-tehničkoj osnovi. Tada su se koristila guščja pera i pečatni vosak, koji je služio da se zapečati pismo, a kuriri su putovali na konjima da ih dostave. Danas imamo svu vrstu elektronike i kriptografije, ali suština ostaje ista. 

U 21. veku je sve isto, samo uz pomoć „Zuma“.

Čak se ne može ni tvrditi da su velikani svetske politike zbog toga posebno uznemireni. Putin, Si Đinping, Makron i Merkelova drže uzde već nekoliko godina, poznaju svoje partnere vrlo dobro i nije im problem da ograniče sredstva komunikacije na onlajn-sastanke. Nije neophodno stalno leteti po svetu radi ličnih sastanaka sa dugogodišnjim partnerima. 

Postoji samo jedno ali. 

Državnim moćnicima sa iskustvom zaista nisu potrebni zajednički balovi i zabave. I sa kovidom i bez njega. Ali ništa nije večno, na njihovo mesto će doći drugi ljudi. A novim liderima koji zauzmu njihove pozicije biće potrebna lična komunikacija, bar da bi se upoznali i navikli jedni na druge. A to će teško moći da se postigne u onlajn-režimu. 

I ovde je zanimljivo, šta će se prvo dogoditi. Vraćanje u svakodnevnu normalu i kraj zaraze ili smena političkih generacija. Jednačina sa dve nepoznate, ali rešenje je veoma važno. 

Pročitajte i:


Pogledajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala