Nagorno-Karabah: Azerbejdžanska vojska ušla u Agdam

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaAutomobil uništen tokom granatiranja sela u rejonu Agdam u Azerbejdžanu
Automobil uništen tokom granatiranja sela u rejonu Agdam u Azerbejdžanu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jedinice azerbejdžanske vojske ušle su u region Agdama u skladu sa mirovnim sporazumom o Nagorno-Karabahu, saopšteno je na sajtu Ministarstva odbrane te nepriznate republike.
„Prema trilateralnoj izjavi koju su potpisali predsednik Republike Azerbejdžan, premijer Republike Jermenije i predsednik Ruske Federacije, jedinice azerbejdžanske vojske ušle su u oblast Agdam 20. novembra“, navodi se u komentaru.

Kako pojašnjavaju ruski mediji, administrativno gledano taj region je deo Azerbejdžana. Većina teritorije regiona je u julu 1993. godine prešla pod kontrolu nepriznate Republike Nagorno-Karabah i naknadno je uključena u njen region Askeran.

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev i premijer Jermenije Nikol Pašinjan potpisali su 9. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Prema postignutim sporazumima, azerbejdžanska i jermenska strana ostaće na svojim zauzetim položajima, a u regionu će biti raspoređeni ruski mirovnjaci.

Sporazum podrazumeva i da će Kelbadžarski, Agdamski i Lačinski regioni biti vraćeni Azerbejdžanu do 1. decembra, dok će Jermenija zadržati Lačinski koridor. 

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala