Rusija juri novi rekord u proizvodnji zlata

© Sputnik / Mikhail Voskresenskiy / Uđi u bazu fotografijaZlatne rezerve Rusije
Zlatne rezerve Rusije  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je 2019. godine proizvela rekordne količine zlata – preko 360 tona, dok se do kraja ove godine očekuje novi rekord, rekao je stručnjak ruske banke „VTB kapital“ Atanas Džumalijev za Sputnjik.
„Rusija je 2019. godine nadmašila Australiju po proizvodnji zlata, a prema našim očekivanjima 2020. godine će biti proizvedeno još više“, rekao je ekspert.

Proizvodnja zlata u Rusiji je, prema proceni Saveza proizvođača zlata, 2019. godine u odnosu na 2018. porasla za 12 odsto – na 368 tona. Izvoz zlata u polugama iz Rusije je prošle godine porastao osam puta i iznosio je više od 116 tona u poređenju sa 13,9 tona 2018. godine.

Pritom, „VTB kapital“ koji je najveći „igrač“ na ruskom tržištu zlata planira da održi svoje pozicije.

„Mi i dalje ostajemo lideri na ruskom tržištu. Poslednjih godina je, zbog rasta obima proizvodnje, ono znatno poraslo. Mi smo, kao banka, u tome takođe učestvovali putem kreditiranja novih projekata ključnih proizvođača zlata u Rusiji“, kaže Džumalijev.

Prema njegovim rečima, i ove godine se očekuje kupovina količine zlata slično prethodnim godinama i očuvanje ukupnog udela na tržištu od oko 30 odsto.

Banka planira da nastavi sa kupovinom zlata i unutar zemlje, i u inostranstvu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala