BRIKS pozvao Rusiju i SAD na što skoriji dogovor o produženju Sporazuma o strateškom naoružanju

© Foto : Fotohost-agentstvo brics-russia2020.ru / Uđi u bazu fotografijaLogo organizacije BRIKS
Logo organizacije BRIKS - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zemlje-članice BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika) pozvale su Rusiju i Sjedinjene Američke Države da se što pre dogovore o produženju Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja.

„Dajemo podršku neodložnim političko-diplomatskim naporima za održavanje i jačanje međunarodnog mira i bezbednosti. Žao nam je zbog narušavanja rada mehanizama strateške stabilnosti i režima kontrole naoružanja i obavezujemo se da ćemo ih podržavati“, navodi se u Moskovskoj deklaraciji 12. samita BRIKS-a, čiji je celokupan tekst objavljen na sajtu Kremlja.

Lideri država BRIKS-a naglasili su „principijelni značaj Sporazuma između Ruske Federacije i Sjedinjenih Američkih Država o merama za dalje smanjenje i ograničavanje strateškog ofanzivnog naoružanja iz 2010. godine za nuklearno razoružavanje i neširenje“ i pozvali „strane da se hitno dogovore o njegovom produženju“, ističe se u deklaraciji.

O oružju u svemiru

Države-članice zalažu se za pripremu pravno obavezujućeg instrumenta za borbu protiv razmeštanja oružja u svemiru, navodi se u deklaraciji.

„Primećujemo hitnu potrebu za dogovorom o pravno obavezujućem multilateralnom instrumentu koji bi mogao da popuni prazninu u međunarodnom pravnom režimu u pogledu svemira, uključujući i sprečavanje postavljanja oružja u svemiru i pretnje ili upotrebu sile protiv svemirskih objekata“, ističe se u deklaraciji.

Predsednik Rusije Vladimir Putin na konferenciji za medije nakon samita BRIKS-a - Sputnik Srbija
Lideri BRIKS-a usvojili Moskovsku deklaraciju, antiterorističku i ekonomsku strategiju

U deklaraciji se dodaje da su zemlje BRIKS-a protiv trke u naoružanju u svemiru i za upotrebu svemira isključivo u miroljubive svrhe.     

„Ponovno potvrđujemo potrebu za sprovođenjem aktivnosti za mirno istraživanje i upotrebu svemira u skladu sa međunarodnim pravom u cilju očuvanja svemira za buduće generacije. Korišćenje odgovarajućih svemirskih tehnologija u miroljubive svrhe predstavljaće značajan doprinos postizanju ciljeva održivog razvoja“, naglašava se u dokumentu.

Lideri su takođe skrenuli pažnju na značaj nastavka saradnje između zemalja BRIKS-a po pitanju daljinskog sondiranja Zemlje.

Deklaracijom su obuhvaćeni stavovi o svim ključnim pitanjima na međunarodnoj sceni, od svemira, Sirije, preko izraelsko-palestinskgo problema i Libije, pa do potrebe za međunarodnom saradnjom u svrhu povećanja potencijala u oblasti borbe protiv novih pretnji svetskih razmera, uključujući i pandemiju kovida 19 i njene negativne posledice.

Članice BRIKS-a takođe su pozdravile sporazum o prekidu vatre u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu od 10. Novembra i istakle da podržavaju „dalje političko-diplomatske napore na stvaranju neophodnih uslova za uspostavljanje trajnog i sveobuhvatnog mira u regionu“.

U deklaraciji se navodi da članice odlučno osuđuju terorizam u svim njegovim oblicima, bez obzira na to kada su, gde i ko je počinio terorističke akte i da terorizam ne treba da se asocira sa bilo kojom religijom, nacionalnošću, kulturom ili etničkom grupom.

Zemlje su potvrdile svoju posvećenost daljoj podršci globalnim naporima za sprečavanje i suzbijanje pretnji terorizma na osnovu poštovanja međunarodnog prava i Povelje UN.

Takođe se naglašava „značaj Konvencije o zabrani razvoja, proizvodnje i stvaranja zaliha bakteriološkog (biološkog) i toksičnog oružja i njegovo uništavanje kao jedne od stubova međunarodnog režima za razoružavanje i kontrolu u oblasti oružja za masovno uništenje“.  

Današnji samit zemalja-članica BRIKS-a održan je putem video konferencije. Nakon samita, lideri zemalja usvojili su zajedničku deklaraciju.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala