Kazahstan će proizvoditi rusku vakcinu „Sputnjik V“

© Sputnik / Vladimir Pesnя / Uđi u bazu fotografijaVakcina protiv kovida 19 Instituta "Gamaleja"
Vakcina protiv kovida 19 Instituta Gamaleja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Proizvodnja ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik V“ počeće u Kazahstanu, izjavio je predsednik te zemlje Kasim-Žomart Tokajev na sastanku o merama za suzbijanje širenja koronavirusne infekcije.

Tokajev je rekao da je važan zadatak kazahstanske vlade da taj proces organizuje „bez odlaganja“.

S tim u vezi, lider Kazahstana istakao je da se dogovorio sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o izgradnji fabrike u zemlji za proizvodnju ruske vakcine protiv kovida 19.

„Postigao sam dogovor sa Putinom o izgradnji fabrike za proizvodnju ruske vakcine. Vlada je već započela pregovore o uključivanju investicija u taj neophodan projekat. Važno je nastaviti rad u svim pravcima osiguravanja biološke bezbednosti“, prenela je pres-služba reči Tokajeva.

Tokom današnjeg sastanka, predsednik je takođe izjavio da su dve kazahstanske vakcine ušle u perspektivne svetske biološke preparate i da su u toku klinička ispitivanja.

Predsednici Rusije i Kazahstana razgovarali su telefonom 11. novembra.

Kako je prenela pres-služba Kremlja, Putin i Tokajev su tada govorili o brojnim aktuelnim temama bilateralne agende, sa akcentom na aktivizaciju saradnje u borbi protiv pandemije, uključujući planove organizovanja zajedničke proizvodnje vakcina na teritoriji Kazahstana.

Vakcina „Sputnjik V“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. Trenutno su u toku postregistraciona ispitivanja vakcine u kojima učestvuje 40 hiljada dobrovoljaca. Klinička ispitivanja takođe se izvode u Belorusiji, UAE, Indiji i Brazilu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala