Osnovan Institut za dečju književnost

© Foto : Laguna Osnovan Institut za dečju književnost
Osnovan Institut za dečju književnost - Sputnik Srbija
Pratite nas
Institut za dečju književnost osnovan je u Beogradu sa ciljem da objedini pisce, ilustratore, prevodioce, izdavače i teoretičare i unapredi književnost za decu i mlade.

„Imamo spacijalizovana udruženja koja dobro rade, ali mislimo da nam je potreban opšti kanal predstavljanja srpske, pre svega savremene, književnosti za decu“, kaže za Sputnjik Zoran Penevski, pisac i urednik u izdavačkoj kući „Laguna“ koji je na čelu Umetničkog saveta Instituta.

Književnost za decu dobra, potrebno jedinstvo

Organizovanje stručnih i naučnih skupova, formiranje i periodično ažuriranje informacione baze podataka, promovisanje knjiga, pokretanje izdavačke delatnosti i organizovanje međunarodnog književnog festivala stvaralaštva za decu i dečjeg stvaralaštva, uspostavljanje odgovarajućeg vida saradnje sa relevantnim srodnim domaćim i stranim institucijama, poboljšanje uslova za bavljenje dečjom literaturom i medijsko promovisanje njenih vrhunskih umetničkih vrednosti, uz očuvanje ugleda profesije, ciljevi su navedeni u statutu novoosnovane institucije.

Književnost za decu u Srbiji jako je dobra - vrlo zdrava, kvalitetna i sasvim produktivna, s obzirom na našu veličinu, tržišnu i kulturnu. Mislim da je problem samo razuđenost. Postoji mnogo izdavača i svako drži svoj reklamni, tržišni, kulturološki krug. Postoji dobar broj nagrada, ali su one specifikum osnivača, koji bira žirije i oni na određen način nagrađuju knjige. Ideja Instituta jeste da pokuša sve to da objedini. Mislim da to trenutno nedostaje književnosti za decu u Srbiji“, ocenjuje Penevski.

Bolji status pisaca za decu

Institut je pokrenuo i časopis za dečju književnost, umetnost i kulturu „Jedrenjak“, čiji je Penevski glavni urednik.

© Foto : Laguna Zoran Penevski
Osnovan Institut za dečju književnost - Sputnik Srbija
Zoran Penevski

„Radimo na prvom broju. U njemu će se naći neobjavljeni radovi domaćih autora. Osnovni cilj nam je da književnost za decu bude što kvalitetnija i da se autori izbore za određeni status, da njihov rad bude prepoznat bez podozrenja, da ne kažem potcenjivanja, jer postoji stav da je pisanje za decu manje vredno i važno“, navodi Penevski.

Institut je tek osnovan, imaće redovne i počasne članove, kao i prijatelje (pridružene članove).

Rukovodstvo čine članovi Upravnog odbora. Za predsednika Upravnog odbora izabran je dr Milutin Đuričković, a za njegovog zamenika Gordana Maletić.

© Foto : Institut za dečju književnostUnapređenje dečje književnosti i poboljšanje uslova za bavljenje dečjom literaturom
Osnovan Institut za dečju književnost - Sputnik Srbija
Unapređenje dečje književnosti i poboljšanje uslova za bavljenje dečjom literaturom

Pored Umetničkog saveta na čijem čelu je Penevski, Institut će obavljati svoju delatnost kroz još dva sektora: Naučni savet, kojim će rukovoditi prof. dr Zorana Opačić, i Izdavački savet čiji je rukovodilac dr Predrag Jašović.

„Svi smo u komunikaciji, pravi se organizacija i kriterijumi za članstvo. Imaćemo svoju izdavačku delatnost i, nadamo se, jedan profilisaniji pristup domaćoj književnosti za decu. Mislim da će se tek kroz godinu ili dve pokazati pravi smisao ovog poduhvata“, zaključuje Penevski.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala