„Balans“ Dragane Žarevac na festivalu video-formi u Marseju

© Foto : Vladan ObradovićDragana Žarevac
Dragana Žarevac - Sputnik Srbija
Pratite nas
Video rad „Balans“ naše umetnice Dragane Žarevac biće premijerno predstavljen u Marseju, u okviru festivala „Les Instants Video“ koji se otvara 12. novembra. Rad je nastao u produkciji Nezavisnog filmskog centra „Filmart“ i uz podršku Filmskog centra Srbije.

Performansi s početka karijere Dragane Žarevac, umetnice poznate uglavnom po video-radu, ostali su nezabeleženi i nezapamćeni. Sada, posle četiri decenija rada, sa kustosom Slađanom Petrović Varagić, ona vraća pogled unazad i kroz putovanje u prošlost pokušava da ispita sadašnji trenutak.

„Tri performansa nastala od 1979. do 1986. godine ponovila sam u prostorima gde sam ih originalno radila, u SKC-u i u galeriji ŠKUC u Ljubljani. Međutim, ti radovi dobijaju novi kontekst jer su originalno bili stvarani u vreme kada je postojala Jugoslavija sa jakom mrežom kulturnih povezanosti. Mi sada iste radove pravimo prelazeći državne granice i oni dobijaju drugi politički i socijalni smisao“, objašnjava Dragana Žarevac.

© Foto : Vladan ObradovićReperformans „Flauta8“ izveden u ŠKUC-u
„Balans“ Dragane Žarevac na festivalu video-formi u Marseju  - Sputnik Srbija
Reperformans „Flauta8“ izveden u ŠKUC-u

Studentski kulturni centar — zvuk glasova bivšeg života

Sećajući se nekadašnjeg Studentskog kulturnog centra u kom je i sama izlagala, Dragana objašnjava da joj je SKC bio druga kuća u kojoj je došla u dodir sa ogromnim znanjem, a i svetski priznati umetnici kretali su se u tom prostoru. Ona kaže da i danas čuje zvuk glasova koji su odzvanjali prostorom SKC-a pre trideset godina.

„Ipak, glasovi bivšeg života koji smo zvali Jugoslavija gube se u ehu prostora i shvatam sa ove distance da je nezamisliva životnost i ogromna kreativnost koja se dešavala u toj ustanovi bila jedinstvena.“

Galerije za vreme pandemije postaju nadrealni prostor

Slogan ovogodišnjeg izdanja festivala „Les Instants Video“ na kojem će biti predstavljen i Draganin rad „Balans“ glasi: „Smrti, život te vreba!“, a prikazaće 17 video-instalacija, 14 izloženih projekcija, 76 filmova i 12 video-poema. Kako navode organizatori, ova izložba odvija se u nadrealnom prostoru, jer će zbog karantina usled pandemije radovi biti izloženi, samo niko neće moći da ih vidi.

„Mene to asocira na izložbu Miše Savića u kružnom prostoru u SKC-u koji se zove Divanhana, tako što je kružne zidove oblepio partiturama. Međutim, prostor je bio zaključan. Tako smo mi došli na otvaranje izložbe, a u stvari smo čučali ispred vrata. Jedino što smo mogli da vidimo bile su fotografije izložbenog prostora. Miša Savić je govorio da je ideja lepša od stvarnosti. Ovaj festival na zanimljiv način ponavlja tu situaciju“, kaže umetnica.

Festival „Les Instants Video“ je jedan od najstarijih i najuglednijih video-festivala u Francuskoj i ovo je njegovo trideset treće izdanje. Sedište festivala je u Marseju, ali brojni prateći programi održavaju se u Luki (Italija), u Kazablanki (Maroko) i drugim mestima. Dragana Žarevac je 2000. godine, uz podršku distributerske kuće Er Ekskiz (Heure Exquise) iz Lila, dobila priliku da uredi jedan segment festivala i predstavi izbor video-radova iz Srbije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala