Američki Kongres spreman da izabere predsednika u slučaju spornog izbornog rezultata

© AP Photo / J. Scott ApplewhitePredstavnički dom američkog Kongresa
Predstavnički dom američkog Kongresa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednica američkog Predstavničkog doma Nensi Pelosi saopštila je da je Kongres spreman za scenario u kojem će zakonodavci morati da odrede pobednika predsedničkih izbora.
„Znamo šta je zakon i vrhovna uloga Kongresa, posebno, Predstavničkog doma, kada se radi o brojanju glasova“, izjavile je Pelosijeva u intervjuu radiju NPR.

„Mi smo odavno spremni jer vidimo neodgovornost predsednika, njegovo nepoštovanje Ustava, naše demokratije, između ostalog, naših izbora. Tako da smo spremni“, dodala je ona.

Ipak, ona je izrazila nadu da će jasna pobeda kandidata Demokratske partije Džoa Bajdena razbiti svaku mogućnost da on bude inaugurisan 20. januara.

Da bi bio izabran za predsednika ili potpredsednika, kandidat mora dobiti podršku apsolutne većine birača. Ako nijedan od kandidata ne dobije takvu većinu, prema 12. amandmanu Ustava, pravo izbora prelazi na Predstavnički dom.

Podsetimo, danas se održavaju predsednički izbori u SAD, gde se za mesto predsednika bore Donald Tramp (Republikanska stranka) i Džo Bajden (Demokratska stranka).

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala