Kosovski Albanci traže povratak na sever

© Tanjug / Filip KrainčanićZastave Albanije i Kosova u Prištini
Zastave Albanije i Kosova u Prištini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poslanici u skupštini u Prištini raspravljali su o problemima albanskih stanovnika u Severnoj Mitrovici i drugim opštinama na severu Kosova i Metohije, jer, kako navode, postoje prepreke sa kojima se suočavaju prilikom povratka na svoja imanja i obnavljanja kuća spaljenih tokom rata, prenosi Koha.

Poslanica DPK Valjdete Idrizi, koja je govorila u ime predlagača, rekla je da je „čvrsta strategija Srbije za depopulaciju Albanaca u poslednje vreme izraženija“.

Prema njenim rečima, višespratnice koje se grade na severu nacrti su planova za „dovođenje što većeg broja Srba na ove lokalitete, za povećanje srpske dominacije“.

Šef poslaničke grupe Samoopredeljenja Redžep Seljimi ocenio je da je sudbina severa Kosova i Metohije ostavljena u rukama Srpske liste.

Usledio je poziv strankama da utvrde strategiju za povratak Albanaca na njihova imanja na severu.

Saranda Bogujevci iz Samoopredeljenja rekla je da na severu postoji oko 500 imanja Albanaca koja su zauzeli Srbi.

„Srbija nastavlja kolonizaciju izgradnjom 300 kuća u Sunčanoj dolini u kojima će živeti 1.500 Srba iz Srbije. U ovom naselju biće izgrađena crkva, dom zdravlja i drugi objekti“, rekla je Bogujevci.

Prema njenim rečima, kosovske institucije „ne samo da su ignorisale, već su direktno doprinele proširenju paralelnih struktura i kontrole Srbije u ovim delovima“.

Poslanik Pokreta samoopredeljenje, Arber Redžaj, verbalno je napao šefa poslaničke grupe Srpske liste Igora Simića, navodeći da su „Srbi otišli sa Kosova kako bi se sakrili zbog zločina koji su počinili“.

Saranda Musljiu iz DSK upozorila je da je situacija na severu ozbiljna.

„Na svima nama je da delujemo u okviru nadležnosti koje imamo“, rekla je Musljiju.

Abeljard Tahiri iz DPK istakao je da „nakon proglašenja nezavisnosti, Kosovo na severu nije imalo svoje institucije, sve do 2011. godine“, dodajući da je u vreme vlade DPK tamo uspostavljena kontrola.

Time Kadrijaj iz ABK rekla je da je situacija u Severnoj  Mitrovici od posleratnog perioda uticala na Albance da se osećaju teško zbog nedostatka pristupa obrazovnim i medicinskim ustanovama.

Arbereše Krasnići iz NISMA takođe je zahtevala stvaranje uslova da se Albanci vrate na svoja imanja na severu.

Zbog nedostatka kvoruma Nacrt zakona o imovinskim pravima stranih državljana na Kosmetu nije stavljen na glasanje, prenosi Kosovo onlajn.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala