Sovjetski Savez imao odlučujuću ulogu u ujedinjenju Nemačke

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Neki od sadašnjih saveznika Nemačke protivili su se ujedinjenju ove zemlje, dok je SSSR odigrao odlučujuću ulogu u procesu ponovnog ujedinjenja zemlje, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na plenarnoj sednici Debatnog kluba „Valdaj“.
„Usput budi rečeno, u ujedinjenju Nemačke zapravo je odlučujuću ulogu odigrao Sovjetski Savez. To je bila presudna uloga“, naglasio je Putin.

„Neki sadašnji saveznici Nemačke su se, zapravo, protivili ujedinjenju, šta god sad govorili. Mi to znamo. To još uvek stoji u našim arhivama“, objasnio je on.

Takođe je ponovno ujedinjenje Nemačke nazvao ispravnim i dodao da se težnja jednog naroda za ponovnim ujedinjenjem ne može sprečiti silom.

Govoreći o prirodi rusko-nemačkih odnosa, Putin je primetio da su između zemalja uvek postojale posebne ekonomske i humanističke veze, ali da se Nemačka ne može smatrati posrednikom između Rusije i ostatka Evrope.

Crvena armija odlazi iz Istočne Nemačke - Sputnik Srbija
Nemački diplomata: Bez SSSR i Gorbačova ne bi bilo ni ujedinjene Nemačke
„Rusija je zemlja kojoj posrednici nisu potrebni“, ocenio je predsednik.  

Prema Putinovim rečima, značaj saradnje Berlina i Moskve počiva na obostranom interesu, a ne na težnji jedne od strana da „igra posebnu ulogu.“

„Ovaj zajednički interes neće nigde otići, bez obzira na bilo kakvu političku situaciju danas. I mi ćemo podržavati takve odnose, šta god ko radio“, objasnio je ruski lider.

On je ukazao na iskreno interesovanje nemačkih preduzetnika za rad sa ruskom stranom, a takođe istakao obostranu korist od takve saradnje. U Rusiji, kako je naveo, rado prihvataju takvu težnju za razvijanjem odnosa.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala