Kremlj: Rusija se zalaže za dijalog sa Zapadom

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaPogled na moskovski Kremlj
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija se zalaže za nastavak konstruktivnog dijaloga sa Zapadom, ali do sada ne nailazi na razumevanje, a „za tango je potrebno dvoje“, izjavio portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.
„Kremlj vidi potrebu i korist ovog dijaloga i Kremlj se uvek dosledno zalagao za obnovu i nastavak ovog konstruktivnog dijaloga zasnovanog na uzajamnom poštovanju. Ali, bez obzira koliko banalno zvučalo, za tango je potrebno dvoje“, istakao je Peskov.

Prema njegovim rečima „Rusija nije bila inicijator ograničavanja“ dijaloga sa zapadnim partnerima u svim mogućim oblastima.

„Očigledno je da je upravo Rusija ta koja ne nailazi na razumevanje u svojim pokušajima da nekako obnovi ovaj dijalog i očigledno je da Rusija sigurno nije spremna da se suoči sa takvim odnosom sa kojim se suočavamo zbog incidenta sa berlinskim pacijentom (Aleksejem Navanjnim)“, precizirao je portparol Kremlja.

Incident sa Navaljnim

Navaljnom je 20. avgusta pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsku. Opozicioni lider prevezen je u bolnicu, gde je pao u komu. U početku se pretpostavljalo da je Navaljni otrovan nečim što mu je sipano u čaj na aerodromu.

Lekari bolnice u Omsku su potom saopštili da mu je zdravstveno stanje stabilno i da, prema rezultatima obavljenih ispitivanja, kod Navaljnog nisu pronađeni znaci trovanja, moždanog udara, infarkta, infekcija, niti virusa korona.

Na zahtev porodice, bloger je 22. avgusta iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu. Nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“. Lekari su 7. septembra probudili Navaljnog iz kome.

Od Rusije se zahteva da sprovede istragu, a zvanična Moskva insistira na tome da joj Berlin dostavi informacije u vezi s Navaljnim.

Nemačka klinika „Šarite“ saopštila je 23. septembra da je on otpušten iz bolnice

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala