Crna Gora razmatra mogućnost kupovine Embrajera

Pratite nas
Brazilska kompanija Embrajer predstavila je Ministarstvu odbrane Crne Gore performanse aviona Embrajera Super Tukano 29.

Iz ministarstva kažu za "Pobjedu" da će razmotriti mogućnosti nabavke ovih letilica.

Ministar odbrane Predrag Bošković sastao se sa direktorom prodaje za razvoj brazilske kompanije Embrajer Eduardom Nunjesomi direktorom za upravljanje prodajom, Simonon Džonsom, koji su boravili u poseti Vazduhoplovstvu Vojske Crne Gore. Cilj posete predstavnika kompanije Embrajer bila je prezentacija karakteristika aviona tipa A-29 Super Tukano.

"Na današnjem sastanku sa predstavnicima brazilske kompanije Embrajer predstavljene su performanse Embrajera Super Tukano 29. Ministarstvo odbrane će razmotriti mogućnosti. O eventualnim planovima i odlukama, javnost će svakako biti obaveštena", kazali su "Pobjedi" iz Ministarstva odbrane.

Embrajer A-29 Super Tukano avion je brazilske proizvodnje, turboelisni lako jurišni avion koji je razvijen na osnovama Embrajera 312 Tukano i u proizvodnji je od 2003. godine. Embrajer A-29 Super Tukano pogodan je za osnovnu i naprednu obuku pilota, kao podršku kopnenim snagama, te zaštitu vazdušnog prostora.

Bošković je, kako su saopštili iz Ministarstva odbrane, informisao predstavnike kompanije o dosadašnjem procesu modernizacije koje su Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore sproveli u proteklom periodu, izdvojivši nabavku tri helikoptera BELL 412 i jednog helikoptera BELL 505, koji su dodatno ojačali i unapredili kapacitete i mogućnosti Vazduhoplovstva, a samim tim i pospešili nivo bezbednosti.

Bošković je istakao da je modernizacija vazduhoplovnih snaga prioritet i u narednom periodu i da se nada da će ministarstvo u tome istrajati.

"On je poručio i da se bi se nabavkom ovakvih letelica značajno podigle sposobnosti Vojske Crne Gore i zaključio da se nada da će Ministarstvo odbrane ostati posvećeno razvoju sposobnosti Vojske Crne Gore, u cilju daljeg unapređenja njene osnovne misije odbrane, kao i da doprinosi kolektivnom sistemu bezbednosti", navode u MO.

U cilju prezentacije performansi aviona piloti kompanije Embrajer i dva pilota Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore učestvovali su u letu aviona na vojnom aerodromu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala