Zašto ključa postsovjetski prostor /video/

Svet sa Sputnjikom
Svet sa Sputnjikom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Za samo par meseci ozbiljno je uzdrmana stabilnost u tri zemlje na postsovjetskom prostoru. Prvo je buknula Belorusija, gde su osporeni rezultati predsedničkih izbora. Usledio je pravi rat Azerbejdžana i Jermenije oko sporne oblasti Nagorno-Karabah, čije okončanje zasad nije na vidiku.

Najzad, ove nedelje i Kirgiziju su zahvatili haos i neredi posle parlamentarnih izbora čiji su rezultati na kraju poništeni. Sve te zemlje, osim Azerbejdžana, članice su ODKB i Evroazijskog ekonomskog saveza, u Jermeniji i Kirgiziji nalaze se ruske baze, a Belorusija je deo Savezne države sa Rusijom.

Da li su unutrašnje slabosti ključni razlog za potrese u tim državama ili tu ima upliva i sa strane? Imaju li ove krize išta zajedničko? Može li i kako da pomogne Rusija? Prete li slični scenariji i drugim bivšim sovjetskim republikama, posebno onim koje u bliskoj budućnosti očekuju izbori?

Sa gostima današnjeg izdanja emisije „Svet sa Sputnjikom“, srpskim diplomatom Vladislavom Jovanovićem i glavnim urednikom informativnog portala „Fakti“ Đurom Bilbijom razgovara Tatjana Trikić.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala