Bivši vođa OVK nudi jemstvo od 1.000 evra da ga puste iz Haga

© Foto : FB/Ditari Express Akcija hapšenja veterana OVK
Akcija hapšenja veterana OVK - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odbrana Hisnija Gucatija, predsednika Udruženja ratnih veterana tzv. OVK, koji je optužen i sproveden u Hag zbog sumnje da je zastrašivao svedoke, ponudila je jemstvo od 1.000 evra za njegovo puštanje na slobodu.

Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova najavio je danas da će u kratkom roku razmotriti predlog za puštanje na slobodu Gucatija uz jemstvo.

Grb  terorističke organizacije OVK - Sputnik Srbija
Šef veterana OVK iza rešetaka u Hagu, optužen za zastrašivanje svedoka, odmazdu

Ukazao je međutim da će u skladu sa procedurom najdalje na svaka dva meseca preispitivati razloge za Gucatijev pritvor, bilo po sopstvenoj inicijativi ili na zahtev njegovih branilaca ili tužilaštva.

Gucati, koji se tereti za zastrašivanje svedoka, prethodno je rekao da policija nije morala da ga hapsi, jer bi se sam javio na poziv suda, dok je njegov advokat predložio sudu da ga u toku istrage, pusti na privremenu slobodu uz jemstvo.

Ponudio je jemstvo od 1.000 evra, uz oduzimanje pasoša i nalog da se svako veče javlja lokalnoj policiji u Skenderu, mestu gde živi sa brojnim članovima porodice.

Takođe je podsetio da se on ne tereti za ratni zločin, već za mnogo lakša krivična dela.

Tužilaštvo se protivilo predlogu i ukazalo da je neophodno da Gucati bude u prtivoru, jer nema novih okolnosti koje bi dovele u sumnju nalog za hapšenje, naprotiv, pojavili su se „novi činjenični elementni u vezi sa njegovim pritvorom“.

Procurili dosijei Tačija i Veseljija, misteriozna osoba ostavila poruku i najavila novu isporuku

Gucati se tereti za krivična dela: zastrašivanje svedoka, odmazdu prema svedocima i povredu tajnosti postupka objavljivanjem informacija iz istrage i imena potencijalnih svedoka.

Gucati je uhapšen u petak na Kosovu, a istog dana je uhapšen i Nasim Haradinaj, potpredsednik Udruženja veterana OVK nakon čega su obojica izručeni Hagu.

Haradinaj se tereti za ista krivična dela, a Specijalizovani tužilac je pre nekoliko dana poručio da će procesuirati sve koji su ometali istragu i zastrašivali žrtve i svedoke u predstojećm postupcima.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala