Hag: Nekadašnji komandant u OVK nije želeo da se izjasni o krivici, ima rok 30 dana

© AFP 2023Kosovska Vlada je već najavila da će svaka osoba koja bude optužena za zločine pred specijalnim sudom dobiti pravnu i finansijsku zaštitu i novčanu pomoć za porodice
Kosovska Vlada je već najavila da će svaka osoba koja bude optužena za zločine pred specijalnim sudom dobiti pravnu i finansijsku zaštitu i novčanu pomoć za porodice - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Nekadašnji komandant u OVK Saljih Mustafa nije danas želeo da se pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova izjasni o krivici povodom optužbi koje mu se optužnicom stavljaju na teret.

„Neću se izjašnjavati, pre nego što to učinim želim da se konsultujem sa svojim braniocem“, rekao je kratko Mustafa nakon što mu je ukratko predstavljena optužnica, kojom se tereti za ratne zločine po međunarodnom pravu za krivična dela: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.

On ima pravo da se o krivici izjasni u roku od 30 dana.

OVK - Sputnik Srbija
Mustafa u Hagu, veterani OVK prete protestima

Mustafu zastupa advokat po službenoj dužnosti, kojeg mu je dodelio sekretarijat Specijalizovanih veća.

On će ga zastupati tokom celog postupka, prenosi Tanjug.

S obzirom da se nalazi u pritvoru, Mustafa, prema rečima sudije za prethodni postupak, nema pravo da se brani sam.

Mustafin advokat naveo je da će odbrana možda osporavati legalnost ovog suda, te da će to u narednom periodu učiniti pisanim podnescima.

On je u sudnici sedeo sa maskom na licu, a u sudnici je bio prisutan i njegov advokat, kao i glavni tužilac Specijalizovanih veća Džek Smit sa pomoćnicima.

Sudski pravilnik upozorava da iz odbijanja optuženog da prizna krivicu ili da se izjasni da nije kriv, „ne smeju da se izvode nikakvi negativni zaključi“.

U potvrđenoj optužnici protiv Mustafe se tvrdi da su krivična dela proizvoljnog lišavanja slobode, surovog postupanja i mučenja izvršena nad najmanje šest lica u periodu približno od 1. aprila 1999. do 19. aprila 1999. na imanju u mestu Zlaš na Kosovu koje je služilo kao zatvor.

Dalje se navodi da je jedan zatvorenik ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999. godine.

Mustafa, zvani komandant Calji (48) uhapšen je i izručen Hagu 24. septembra, po nalogu sudije za prethodni postupak, nakon potvrđivanja optužnice. Do početka suđenja će biti pritvorskoj jedinici Specijalizovanih veća u Hagu.

Nakon prvog pojavljivanja optuženog, sudija za prethodni postupak je zadužen za pripremu predmeta za suđenje, a u međuvremenu saziva statusne konferencije na kojima se raspravlja o dokazima koji će se izvoditi na suđenju i drugim procesnim pitanjima.

Suđenje će se odvijati pred pretresnim većem, koje se imenuje naknadno.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala