Bugarski mediji: Amerika u borbi sa „Severnim tokom 2“ Evropu drži na kratkom povocu

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaStroitelьstvo gazoprovoda "Severnый potok-2" v Leningradskoй oblasti
Stroitelьstvo gazoprovoda Severnый potok-2 v Leningradskoй oblasti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Formiranje koalicije protiv završetka izgradnje „Severnog toka 2“ na čelu sa Amerikom govori o tome da je Vašington krenuo putem „ekonomskog razbojništva“, piše bugarska „Duma“. Kako navodi list, Amerika na ovaj način pokušava ne samo da odstrani konkurenta, već i da nastavi da drži Evropu na kratkom povocu.

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Majkl Pompeo je u intervjuu nemačkom listu „Bild“ izjavio da Amerika formira koaliciju protiv završetka izgradnje „Severnog toka 2“. U koaliciju će ući: Velika Britanija, Poljska, Švedska, tri Baltičke zemlje, Rumunija i neke evropske strukture.

Vašington formira „koaliciju ekonomskog razbojništva“, jer će na taj način Amerika odstraniti konkurentski ruski gas i otvoriti put u Evropu svom tečnom gasu, piše „Duma“.

Amerika pokušava da odstrani ekonomskog protivnika na prljav način, koristi prinudu, ucenu, neekonomske mehanizme, kao u vreme Divljeg Zapada. Osim toga, Vašington svojim delovanjem radi protiv evroatlantskih vrednosti, jer zadire u slobodnu trgovinu, slobodno kretanje robe i kapitala.

Cevi u nemačkoj luci Mukran za izgradnju gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija
„Doprinosiće razvoju privrede decenijama“: Nemačka pozvala da se „Severni tok 2“ ne dovodi u sumnju

Do konačne izgradnje „Severnog toka 2“ ostalo je samo 160 kilometara. Polovinu projekta finansiraju kompanije iz Nemačke, Velike Britanije, Holandije, Austrije i Francuske, dok drugu polovinu finansira „Gasprom“. U slučaju da koalicija natera kancelarku Angelu Merkel da zaustavi projekat, onda će se ispostaviti da su uložene milijarde bačene. Trošak će biti veći za milijardu ili više, ako Rusija odluči da tuži Berlin zbog izgubljenih prihoda. Kako navodi autor, na taj način će koalicija uništiti minimum 12 milijardi evra.

Argument da će predsednik Rusije Vladimir Putin uz pomoć ruskog gasa srušiti vladu u Zapadnoj Evropi ili da će formirati novu, može proći samo kod učenika mlađih razreda. Amerika ucenjuje koaliciju i planira ne samo da uništi konkurenta, nego će zadati udarac energetskom i ekonomskom suverenitetu Nemačke i cele Evrope i nastaviće da ih drži na kratkom povocu.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala