Nemačka smenjuje šefa vojne obaveštajne službe

© AFP 2023 / Christof StacheNemački vojnik
Nemački vojnik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef nemačke vojne obaveštajne agencije Kristof Gram biće smenjen, saopštilo je nemačko ministarstvo odbrane

Gram će sledećeg meseca biti prevremeno penzionisan, a njegov naslednik biće uskoro izabran, objavili su Rojters i Asošijeted pres, a prenosi Tanjug.

Vojnici počasne straže nemačkih snaga Bundesvera - Sputnik Srbija
Nacizam u elitnim jedinicama moderne Nemačke

Gram je vodio nemačku vojnu obaveštajnu agenciju od januara 2015. godine. Ministarstvo odbrane pripisuje mu zasluge za pokretanje reformi i poboljšanje rada agencije.

Ministarka Anegret Kramp-Karenbauer i Kristof Gram složili su se da sledeća faza modernizacije zahteva i kadrovske izmene, a ministarkina odluka o smeni aktuelnog šefa nemačke vojne obaveštajne agencije doneta je uz njegovu saglasnost.

Nemački zvaničnici izuzetno su zabrinuti zbog skorašnjeg otkrića da u vojsci ima ultradesničarskih ekstremista. Vlada je postigla saglasnost oko uvođenja zakona koji će ubrzati otpuštanje vojnika umešanih u ekstremizam ili teške zločine.

Poslednjih nekoliko meseci dogodilo se nekoliko incidenata koji su povećali zabrinutost zbog uticaja krajnje desnice u vojsci, što je za Nemačku naročito osetljivo pitanje s obzirom na njenu nacističku prošlost, navodi Rojters.

Kramp-Karenbauer je u junu najavila da će rasformirati jedinicu u elitnim specijalnim snagama vojske KSK zbog konstantnog problema krajnjedesničarskog ekstremizma u njenim redovima.

U maju je policija zaplenila oružje, eksploziv i municiju tokom pretresa privatne imovine jednog vojnika KSK u Saksoniji.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala