Poljska poziva Rusiju da vojno ne interveniše u Belorusiji

© REUTERS / VASILY FEDOSENKOPristalice beloruske opozicije na protestu u Minsku
Pristalice beloruske opozicije na protestu u Minsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Poljske Mateuš Moravecki smatra da Rusija treba da odustane od svojih obaveza prema Belorusiji u okviru Organizacije Dogovora o kolektivnoj bezbednosti i Savezne države.
„Vlada Poljske poziva Rusiju da odmah odustane od planova vojne intervencije u Belorusiji pod izmišljenim izgovorom ’ponovnog uspostavljanja kontrole‘ — neprijateljskog čina kojim se krši međunarodno pravo i prava beloruskog naroda koji treba samostalno da rešava svoju sudbinu“, reagovao je Moravecki na Tviteru.

Kako je ranije izjavio predsednik Rusije Vladimir Putin, Rusija, u okviru ODKB i Savezne države, ima određene obaveze prema Belorusiji. Prema rečima šefa ruske države, Rusija je na molbu predsednika Aleksandra Lukašenka formirala rezervu pripadnika policije, ali oni neće biti upotrebljeni „sve dok situacija ne izađe ispod kontrole, sve dok ekstremistički elementi, krijući se iza političkih parola, ne pređu određene granice, ne krenu da ruše i pokušaju da zauzmu administrativne zgrade“. Putin je izrazio nadu da neće biti potrebno da se upotrebe ove snage.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala