Novi snimak izbliza: Južnokorejski štab nestao u trenu /video/

© REUTERS / KCNATrenutak eksplozije, dizanje u vazduh kancelarije za međukorejsku saradnju
Trenutak eksplozije, dizanje u vazduh kancelarije za međukorejsku saradnju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Južna Koreja sazvala je bezbednosni sastanak na visokom nivou, nakon eksplozije koja se dogodila u utorak u 14:49 po lokalnom vremenu i izdala pretnju da će Pjongjang dobiti snažan odgovor ako odluči da pogorša situaciju.

Novi snimci napravljeni izbliza prikazuju trenutak kada je Severna Koreja uništila međukorejsku kancelariju za vezu osnovanu 2018. godine kao simbol pomirenja dveju država. Nakon eksplozije koja se dogodila u 14:49 Seul je izneo preteću izjavu rekavši da će Pjongjang dobiti snažan odgovor ako odluči da eskalira situaciju.

Podsetimo, južnokorejski predsednik 15. juna povodom godišnjice prvog međukorejskog samita izjavio da zemlje ne treba da se vraćaju u pređašnje stanje, kada su bili na ivici rata, i predložio da se sve poteškoće reše u bilateralnim odnosima putem dijaloga i saradnje.

Kao odgovor na to, Kim Jo Džong, sestra severnokorejskog lidera Kim Džong Una, objavila je saopštenje u kojem je žestoko kritikovala govor predsednika.

Ona je zapretila vojnom akcijom protiv Južne Koreje zato što južni sused nije zaustavio prebacivanje letaka protiv vlade u Pjongjangu preko granica. Ponovila je ranije pretnje da će Pjongjang ukinuti „beskorisnu“ kancelariju za veze u pograničnom gradu Kaesong. Tri dana kasnije, Severna Koreja je digla u vazduh kancelariju za vezu sa Južnom Korejom u Kaesongu. 

Industrijski kompleks Kaesong je posebna ekonomska zona na granici između Severne i Južne Koreje, kojom zajednički upravljaju Pjongjang i Seul.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala