Prva violina, fudbaler, glumac, preletač: Ko će obeležiti izbore u Srbiji – svi imaju svog džokera

© REUTERS / Antonio BronicŽena ubacuje listić u glasačku kutiju na izborima u Srbiji
Žena ubacuje listić u glasačku kutiju na izborima u Srbiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Za 250 poslaničkih mesta u Skupštini Srbije na predstojećim izborima bori se 3.410 kandidata sa 21 liste. Među njima ima dosta mladih lavova, ali i starih poslaničkih vukova i dobro poznatih lica, kao i preletača - bivših članova raznoraznih stranaka.

Ni izborne liste sa kandidatima za poslanike nisu zanimljive i živopisne kao na prethodnim izborima, ali ni preterano iznenađujuće. Mnogi su se poput radikala i socijalista odlučili za već isprobani poslanički kadar. Naprednjaci su pored poznatih poslaničkih lica ovaj put ubacili i velik broj mladih i jedno iznenađenje.

Violinista Kolundžija džoker naprednjaka

Na listi „Aleksandar Vučić-Za našu decu“ pored ekipe iz prethodnog saziva poput Maje Gojković, Aleksandra Martinovića, Vladimira Orlića, Aleksandra Markovića, Marije Obradović i Vladimira Đukanovića a pri vrhu liste stavljen je istaknuti violinista Jovan Kolundžija.

Na listi je i direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac i operska primadona Jadranka Jovanović.

Stari kadrovi – radikala i socijalista

Ko je predao izborne liste

Socijalisti tradicionalno na izbore izlaze sa Jedinstvenom Srbijom i prva dvojica na listi su Ivica Dačić i Dragan Marković Palma, a tu su i kao i u prethodnom sazivu Žarko Obradović, Milutin Mrkonjić, Dušan Bajatović. Na listi su i glumica Jelica Sretenović i advokat Toma Fila.

Radikali su međi prvih deset stavili standardnu postavu Vojislava Šešelja, njegovog sina Aleksandra, Vjericu Radetu, Milorada Mirčića, Natašu Jovanović, Dubravka Bojića i Nemanju Šarovića.

Ima na listama i političara koji se nisu pojavljivali neko vreme, napustili su stranke, a sada se pojavili u nekim novim koalicijama.

Na izbornoj listi Srpskog patriotskog saveza Aleksandra Šapića su bivši funkcioner Dveri Vladan Glišić i bivša radikalka Marina Raguš. Tu su i bivši poslanik Demokratske stranke Srbije Željko Tomić, bivši član Dveri Radovan Tvrdišić i Svetozar Andrić - general Vojske Republike Srpske u penziji i nekadašnji član Predsedništva Srpske narodne partije. Tu je i novinar Ratko Dmitrović.

Đurovski i Paroški kod Stamatovića

Lider „Zdrave Srbije“ Milan Stamatović i bivši poslanik „Nove Srbije“ Dragan Jovanović odlučili su se da na listu stave fudbalera Boška Đurovskog.

Sa njima je i nekadašnji predsednik „Zajedno za Šumadiju“ i nekadašnji gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović, kao i Milan Paroški nekadašnji predsednik Narodne stranke.

© Tanjug / TANJA VALICRik
Prva violina, fudbaler, glumac, preletač: Ko će obeležiti izbore u Srbiji – svi imaju svog džokera - Sputnik Srbija
Rik

Na listi „Metla“ iz Demokratske stranke Srbije od poznatijih imena su Miloš Jovanović i Aleksandar Popović.

U Narodnom bloku je lider „Nove Srbije“ Velimir Ilić, psihijatar Jovan Marić, bivši direktor VBA i nekadašnji poslanik Srpske napredne stranke Momir Stojanović kao i nekadašnji Dverjanin Miroslav Parović.

Na listi Pokreta slobodnih građana su, uz Sergeja Trifunovića, mahom, mladi, a na listi „Jedan od pet miliona“ ubedljiva većina su studenti.

Skup „bivših“ u UDS

Na listi Ujedinjene demokratske Srbije je bivša poslanica DS Gordana Čomić, bivši poslanici DS i Socijaldemokratske stranke Nenad Konstatinović i Marko Đurišić.

Aleksandar Vučić - onlajn skup Srpske napredne stranke   - Sputnik Srbija
Vučić otkazao sve predizborne skupove

Tu su i bivši poslanici Liberalno demokratske partije Bojan Đurić i Zoran Ostojić, bivši poslanici Dosta je bilo Tatjana Macura, Ljupka Mihajlovska i Vladimir Đurić, kao i nekadašnji član Pokreta Slobodnih građana Aleksandar Olenik.

Na listi su i čelnici Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak i Aleksandar Marton. Na listi je i predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov.

„Dosta je bilo“ na izbore izlazi na listi pod nazivom „Suverenisti“. Iako naziv liste ne ukazuje na „Dosta je bilo“ na njoj su uz Sašu Radulovića oni koji su mu ostali najlojalniji posle turbulencija u stranci - Branka Stamenković, Vojin Biljić i Hana Adrović.

Sa „Suverenistaima“ je i profesor psihologije Mila Alečković Nikolić.

Prvi put na izborima pojaviće se i pokret „Levijatan“ i organizacija „Živim za Srbiju“ na čijem je čelu lekarka Jovana Stojković, poznata protivnica vakcinacije. 

Izbori su zakazani za 21. jun.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala