Pentagon: Rusija i Kina koriste pandemiju za stvaranje razdora u Evropi i NATO-u

CC BY 2.0 / David B. Gleason/Flickr / Pentagon
Pentagon - Sputnik Srbija
Pratite nas
Potencijalni američki protivnici pokušaće da iskoriste pandemiju virusa korona za jačanje sopstvenih pozicija i stvaranje razdora u Evropi i NATO-u, rekao je američki ministar odbrane Mark Esper, prenosi „Dejli ekspres“.

Prema rečima Espera, Rusija i Kina „koriste pandemiju virusa korona za unapređenje svojih interesa u Evropi“. On je istakao da planovi Pekinga o razvoju mobilnih mreža u Evropi imaju „štetan“ karakter.

„SAD su svesne da će pojedine zemlje pokušati da iskoriste pandemiju kao izgovor za ulaganje u najvažnije sektore industrije i ifrastrukture, što bi u dugoročnoj perspektivi uticalo na bezbednost. Naši potencijalni protivnici gotovo sigurno će pokušati da iskoriste situaciju za unapređenje sopstvenih interesa i stvaranje razdora unutar NATO-a i Evrope. Važan primer takve štetne kineske aktivnosti je ’Huavej‘ i mreža 5G“, rekao je Esper.

Prema pisanju britanskog lista, SAD su ranije savetovale drugim zemljama da „bojkotuju Huavej“, najvećeg svetskog proizvođača telekomunikacione opreme, prilikom postavljanja 5G mreže u Evropi. Takođe su preporučivali da se „temeljno proveravaju“ proizvodi druge kineske kompanije ZTE.

Vašigton je ubeđen da će Kina u budućnosti moći da koristi uređaje za špijunažu, ističe autor članka.

„Zavisnost od kineskih dobavljača može dovesti do toga da ključni sistemi postanu osetljivi na ometače, manipulacije i špijunažu“, prokomentarisao je Esper.

U članku podsećaju da su Rusija i Kina pružile pomoć Italiji u borbi protiv virusa korona. Autor ističe da je pomoć i podrška Moskve skrenula pažnju na to koliko je bila ograničena pomoć koju su Italijani dobili od EU. Diplomate zemalja-članica EU i NATO-a takve postupke Rusije shvatili su kao „geopolitički korak“, zaključuje autor.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala