Ugledni stručnjak: Srbiji potreban azijski model razvoja

© AFP 2023 / Michele TantussiRadnik pored turbo-motora u fabrici "Simens" u Nemačkoj
Radnik pored turbo-motora u fabrici Simens u Nemačkoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srbija mora izaći iz srednjeg nivoa ekonomske razvijenosti, a jedan od načina za to je model koji su primenile pojedine azijske zemlje.

One su, kako je rekao predsednik Udruženja korporativnih direktora Srbije i redovni profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Dragan Đuričin, razvile sopstvene tehnologije u prioritetnim sektorima, odnosno sektorima koji smanjuju uvoz, a povećavaju izvoz, preneo je Tanjug.

Reč je o takozvanom azijskom modelu razvoja države, rekao je Đuričin na panelu „Industrija 4.0“ u okviru Kopaonik biznis foruma, navodeći da su zemlje koje su šezdesetih godina krenule sa tim modelom danas šampioni industrijske revolucije 4.0.

Srbija je, kaže, imala neke rezultate do 1990. godine, ali je sa sankcijama i geopolitičkom krizom ušla u deindustrijalizaciju.

„Bili smo na pragu treće industrijske revolucije, a onda smo deindustrijalizovani. Posle 2010. godine dolazi do određenih poboljšanja, ali su ona slaba… Raste broj zaposlenih u industriji, raste doprinos industrije u formiranju BDP, ali to nije kvantni skok koji je potreban Srbiji, s obzirom na to da naša zemlja ima veliko kašnjenje", rekao je Đuričin.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala