Turska demantuje: Nismo tražili „Patriot“ od SAD

© AFP 2023 / Janek SkarzynskiAmerički protivvazdušni sistem "Patriot"
Američki protivvazdušni sistem Patriot - Sputnik Srbija
Pratite nas
Informacije o zahtevu Turske Sjedinjenim Američkim Državama za isporuku protivvazdušnih raketnih sistema „Patriot“ za obuzdavanje sirijskih trupa nisu istinite, izjavio je za Sputnjik portparol turskog Ministarstva odbrane.
„Ovo saopštenje nije tačno“, odgovorio je portparol na zahtev da prokomentarišeove informacije.

Ranije je agencija Blumberg, pozivajući se na izvor u Ankari, javila da je Turska od Sjedinjenih Američkih Država zatražila dva sistema za protivvazdušnu odbranu „Patriot“ za obuzdavanje sirijskih trupa koje Rusija podržava iz vazduha. Prema podacima agencije, Turska traži da se „Patriot“ rasporedi na njenoj južnoj granici i „dozvoli joj da slobodno kažnjava sve buduće napade sirijskih trupa koje Rusija podržava iz vazduha“.

Ministarstvo odbrane Turske saopoštilo je da su u vazdušnom napadu u Idlibu poginula dva turska vojnika, a pet je ranjeno.

Proturski teroristi su uz podršku turske artiljerije probili odbranu sirijske vojske u Kminasu i Najrabu, saopštio je ranije ruski Centar za pomirenje zaraćenih strana u Siriji. Ruski avioni Su-24 bombardovali su teroriste koji su se probili, što je omogućilo sirijskim trupama da uspešno odbiju sve napade. Centar za pomirenje pozvao je tursku stranu da prestane da podržava teroriste i snabdeva ih oružjem.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan ranije je izjavio da Turska za sada nije dobila zadovoljavajući rezultat na pregovorima sa Rusijom o sirijskom Idlibu i spremna je za početak vojne operacije u ovom regionu. Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov rekao je da je to najgori scenario.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala