„Tamo gde ste vi barjačili...“ Milo neprimerenim porukama teško uvredio Srpsku pravoslavnu crkvu

Pratite nas
Tamo gde su „sveštenici SPC barjačili, tamo najčešće Srba više nema, ili ih ima mnogo manje nego što ih je bilo pre nego što se crkva latila političkog posla“, rekao je predsednik Crne Gore i DPS-a Milo Đukanović.

On je sinoć na sednici Opštinskog odbora DPS-a ponovio da se pod plaštom priče o Zakonu o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori „vodi vrlo perfidni i opasni rat protiv Crne Gore“.

Taj zakon, kaže on, nije uzrok protesta, već samo, kako kaže, alibi za anticrnogorsku kampanju kojom se ta zemlja želi prinuditi na kapitulaciju.

„Tezama da ovde nisu svi ravnopravni, da u Crnoj Gori postoji institucija koja je nadređena svima, pa i samoj državi. U čije ime logično odlučuje stariji brat, uz pomoć onog još snažnijeg i još brojnijeg brata. Čast i maksimalno poštovanje našoj braći, i jednima i drugima“, kaže Đukanović.

On je istakao da će u Crnoj Gori odlučivati građani Crne Gore i da neće pristati ni na kakve ucene.

Dodao je i da se plasiraju manipulacije o „otimanju svetinja“.

Od koga otimamo svetinje — od samih sebe. Ono što mi pokušavamo, jeste da vratimo ono što je uzurpirano. Jedino ko najavljuje uzurpaciju, jesu vladike Episkopskog saveta SPC. Episkop zahumsko-hercegovački Atanasije, član Episkopskog saveta SPC, najavio je da će, ako ne budemo dovoljno poslušni, mošti Svetog Vasilija Ostroškog odneti u Hercegovinu. E, pa da se ne bismo igrali, ovo mora biti državno. Svetinje su deo kulture, istorijske baštine svakog naroda i samo težak manipulator može to negirati“, kaže on.

Ovde nije reč o nekom presedanu koji želi da uspostavi država Crna Gora, kaže Đukanović, nego o pokušaju da se jednom medijskom i političkom galamom otme od Crne Gore ili zadrži ono što se već otelo.

Đukanović je rekao da i u Srbiji ima dosta državne svojine među objektima koje koristi SPC.

„Uprkos našem uverenju da je reč o državnoj imovini, u zakonu je propisana besprekorna pravna procedura koja će nama pomoći da dokažemo u to što verujemo, a njima da odbrane to što misle da je njihovo“, rekao je Đukanović.

On je kazao da zakon propisuje proceduru, od popisivanja imovine, do Upravnog, Vrhovnog, Ustavnog suda ili Suda u Strazburu.

„Kome to smeta, sem onome ko zna da nema nijednog dokumenta“, konstatovao je Đukanović.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala