Rusija evakuiše svoje državljane iz kineskog Vuhana

© AP Photo / Gemunu AmarasingheTuristi sa maskama čekaju u redu na aerodromu
Turisti sa maskama čekaju u redu na aerodromu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva je preko diplomatskih kanala informisala Peking o početku evakuacije ruskih državljana iz kineske provincije Hubej, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.
„Moskva je diplomatskim putem obavestila Peking o početku mera za evakuaciju ruskih državljana iz provincije Hubej“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Potpredsednica Vlade Rusije Tatjana Golikova je objavila da je Vlada u vezi sa širenjem koronavirusa odlučila da obustavi sve letove svojih avio-kompanija u Kinu, osim letova „Aeroflota“ za Peking, Šangaj, Guangžu i Hongkong. U dogovoru sa Kinom, za Moskvu lete još četiri kineske avio-kompanije koje će nastaviti da lete redovno. Osim toga, odlučeno je da se započne evakuacija državljana Rusije koji žele da napuste Vuhan.

Kineske vlasti su 31. decembra obavestile Svetsku zdravstvenu organizaciju o epidemiji nepoznate upale pluća u gradu Vuhan u centralnom delu zemlje. Kineski stručnjaci utvrdili su 7. januara uzročnika bolesti — to je koronavirus 2019-nCoV (2019-nCoV).

U Kini je do danas od novog koronavirusa umrlo 213 osoba, a oko 9,7 hiljada je zaraženo. Razbolelo se još oko sto ljudi u gotovo 20 zemalja. Svetska zdravstvena organizacija epidemiju smatra vanrednom situacijom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala