Gorbačov: Istinu o doprinosu SSSR za pobedu u Drugom svetskom ratu treba štititi od laži

© Sputnik / Sergeй Loskutov / Uđi u bazu fotografijaTrupe 1. Beloruskog fronta oslobađaju poljski grad Lođ 19. januara 1945.
Trupe 1. Beloruskog fronta oslobađaju poljski grad Lođ 19. januara 1945. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši predsednik SSSR Mihail Gorbačov smatra da su reči ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog o krivici Sovjetskog Saveza za pokretanje Drugog svetskog rata neverovatne i da takve izjave vređaju sećanje na one koji su dali svoje živote za pobedu nad Hitlerovim režimom.

„Najbolji odgovor na to biće odavanje počasti onima koji su čovečanstvo spasili od fašizma“, smatra Gorbačov.

„Za mene je ovo izuzetno čudna izjava, prosto neverovatna. Čijim interesima to služi? Političari i istoričari koji ovo govore vređaju sećanje na one koji su dali svoje živote za pobedu nad fašizmom“, odgovorio je Gorbačov na zahtev Sputnjika da prokomentariše izjavu ukrajinskog predsednika.

„A uoči 75. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu, najbolji odgovor bi bio da se oda počast onima koji su pretrpeli ogromne teškoće i patnje i spasili čovečanstvo od ove kuge. Mi imamo šta da kažemo“, naglasio je bivši sovjetski lider.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski na zajedničkoj konferenciji za medije nakon samita normandijske četvorke u Parizu - Sputnik Srbija
Moskva: Zelenski je pljunuo u lice ratnim veteranima

Gorbačov je naveo da čak ni za vreme Hladnog rata nije dovođeno u pitanje da je za izbijanje Drugog svetskog rata bio odgovoran nacistički režim. Sovjetski Savez je zajedno sa članovima koalicije protiv Hitlera dao odlučujući doprinos pobedi nad fašizmom.

„To su istorijske činjenice koje je nemoguće osporiti. Tu istinu treba štititi od svih lažnih verzija“, istakao je Gorbačov.

Zelenski je tokom posete Poljskoj nazvao Sovjetski Savez jednim od krivaca za Drugi svetski rat. Prema njegovim rečima — Poljska i poljski narod prvi su na svojoj koži osetili „zaveru totalitarnih režima“, što je dovelo do izbijanja rata i omogućilo nacistima „pokretanje smrtonosnog Holokausta“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala