Demonstranti na ulicama Hongkonga: Nećemo karantin /foto/

© Sputnik / Migelь Kandela / Uđi u bazu fotografijaProtesti u Hong Kongu
Protesti u Hong Kongu - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Hong Kongu su počeli protesti jer su građani nezadovoljni predlogom vlasti da se uvede karantin zbog širenja novog tipa korona virusa, prenosi list „Saut Čajna morning post“.

Stanovnici Hongkonga smatraju da smeštanje pacijenata zaraženih korona virusom u blizini stambenih zgrada može biti opasno za lokalne stanovnike, prenosi list.

Kako se navodi, na ulicama je oko 200 ljudi. Blokirali su puteve, bacali su flaše sa zapaljivom smesom, a takođe su zapalili donje spratove nekoliko zgrada, prenose mediji.

​Policija je preduzela odgovarajuće mere protiv demonstranata. Postoji mogućnost da je nekoliko osoba uhapšeno.

Ranije je liderka Hongkonga Keri Lem predložila da se nedavno izgrađeni i nenaseljeni stambeni kompleksi iskoriste kao karantin i mesto stanovanja za medicinske radnike koji se bore protiv opasnog virusa.

Vlada je istovremeno upozorila da će Ministarstvu zdravlja taj predlog služiti kao rezervna opcija.

Ranije je saopšteno da su vlasti Hongkonga uvele zabranu ulaska stanovnicima kineske provincije Hubej i svima onima koji su je posetili u poslednjih 14 dana.

Novi virus

Kineske vlasti su 31. decembra obavestile Svetsku zdravstvenu organizaciju o epidemiji nepoznate upale pluća u gradu Vuhanu u centralnom delu zemlje. Kineski stručnjaci utvrdili su 7. januara uzročnika bolesti — to je korona virus 2019-nCoV.

​Prvi oboleli su imali veze sa tržištem morskih plodova, a pretpostavlja se da bi izvor virusa mogle biti zmije, koje se u Kini često koriste za ishranu. Kasnije je objavljeno da virus može da se prenosi sa čoveka na čoveka.

Zbog izbijanja korona virusa u Kini, u subotu je uveden najviši stepen hitnog reagovanja na vanrednu zdravstvenu situaciju u 25 provincija, specijalnih administrativnih regiona i gradova. Na ovoj teritoriji živi više od 1,2 milijarde ljudi.

​Van Kine zaraza je zabeležena u čitavom nizu zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, Tajland, Francusku i Australiju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala