Moskva ne vidi razlog za pokretanje mehanizma za rešavanje sporova sa Iranom

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaMIP Rusije
MIP Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija ne vidi nikakav razlog za pokretanje mehanizma za rešavanje sporova o nuklearnom programu sa Iranom, smatra rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Odluka „evropske trojke“ (Nemačka, Francuska i Velika Britanija) učesnika nuklearnog sporazuma sa Iranom da pokrene mehanizam za rešavanje sporova izaziva ozbiljnu zabrinutost u ruskom MSP-u.

„Mehanizam za rešavanje sporova je pravljen za potpuno druge svrhe. Razlozi koji su doveli do poteškoća u realizaciji nuklearnog sporazuma su dobro poznati i nisu vezani za Iran“, navodi se u saopštenju.

Oni su naglasili da, kada je napravljen taj mehanizam, niko nije pretpostavljao da će SAD jednostrano raskinuti nuklearni sporazum, dok dobrovoljno obustavljanje  realizacije obaveza Irana iz tog sporazuma predstavlja odgovor na grubo kršenja sporazuma. 

„Pozivamo ’trojku‘ da ne podiže tenziju i da odustane od koraka koji mogu staviti pod znak pitanja perspektivu nuklearnog sporazuma“, naveli su u ruskom Ministarstvu.

Nemačka, Francuska i Velika Britanija najavile su ranije pokretanje mehanizma za rešavanje sporova u okviru iranskog nuklearnog sporazuma.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala