Pentagon se uplašio konkurencije od Kine i Rusije

© Foto : Master Sgt. Michael Jackson / U.S. Air ForceAmerički vojni avion F-35A "Lajtning II"
Američki vojni avion F-35A Lajtning II  - Sputnik Srbija
Pratite nas
General Američkog ratnog vazduhoplovstva i zamenik načelnika Zajedničkog Komiteta načelnika štabova Džon Hajten izjavio je da postoji bojazan da američke snage zaostaju za Rusijom i Kinom.
„Treba da posmatramo kojom brzinom se razvijaju Rusija i Kina, a posebno Kina koja se kreće neverovatnom brzinom. Zbog toga moramo da budemo uvereni da se razvijamo jednako brzo ili brže neko potencijalni protivnici koje imamo u Kini i Rusiji“, rekao je Hajten u intervjuu objavljenom na sajtu Pentagona.

Prema njegovim rečima, američka armija je „u vođstvu po većini parametara“, međutim ta prednost neće imati značaj ukoliko se protivnik „kreće brže“. On je istakao da to nikad ne sme da se dozvoli.

Zastava Rusije na zgradi Ministarstva odbrane u Moskvi - Sputnik Srbija
Ruski general: NATO se sprema za veliki vojni sukob

On je objasnio da je prioritet Oružanih snaga SAD modernizacija nuklearnog arsenala: interkontinentalnih balističkih raketa, podmornica i strateških bombardera.

Hajten je došao na mesto zamenika komandanta Zajedničkog komiteta načelnika štabova u avgustu. Pre toga je bio na čelu Strateške komande koja objedinjuje nuklearne snage, PRO i svemirske snage.

Ovom temom se u emisiji „Novi Sputnjik poredak“ bavio Nikola Vrzić:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala