CIK Abhazije zakazala predsedničke izbore za mart

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaProtesti protiv predsednika u Abhaziji
Protesti protiv predsednika u Abhaziji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednički izbori u Abhaziji održaće se 22. marta, saopštio je za Sputnjik predsednik Centralne izborne komisije Tamaz Gogija.

Gogija je napomenuo da je odluka o ponovnim izborima doneta „skoro jednoglasno“.

Sve ovo vreme, po zakonu, Raul Hadžimba može da vrši funkciju šefa države, ali opozicija zahteva njegovu trenutnu ostavku.

Neredi u Abhaziji

Prošle nedelje su u Suhumu održani protesti. Demonstranti su bili nezadovoljni načinom na koji se razmatra slučaj poraženog na poslednjim predsedničkim izborima Alhasa Kvincinija, kao i zbog istrage pucnjave u Suhumu u novembru 2019, loše socio-ekonomske situacije i korupcije u zemlji.

U četvrtak su demonstranti, koji traže ostavku predsednika Raula Hadžimbe, provalili u predsedničku administraciju. Posle hitnog zasedanja Saveta bezbednosti, uvedene su pojačane sigurnosne mere.

Demonstranti ulaze u zgradu administracije predsednika u Abhaziji  - Sputnik Srbija
Ko pali fitilj u Abhaziji

Sledećeg dana, kasacioni sud proglasio je nezakonitim rezultate izbora održanih jesenas, na kojima je pobedio Hadžimba, i naložio održavanje novih. Pristalice sadašnjeg lidera zemlje imaju devet meseci da ulože žalbu na sudsku presudu, nakon čega ona mora da se razmotri u roku od dva meseca. Ako Vrhovni sud donese odluku da su izbori 2019. bili zakoniti, novi se automatski poništavaju.

Parlament Abhazije preporučio je predsedniku da podnese ostavku „zbog napete društveno-političke situacije u zemlji, kako bi se izbegla dalja destabilizacija društva“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala