Srbija uvozi hleb: Udvostručene količine tokom prethodne godine

© Foto : pixabayLepinjice
Lepinjice - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srbija je u poslednjih godinu dana više nego udvostručila uvoz hleba i pekarskih proizvoda.

Prethodne 2019. godine na naše tržište je dopremljeno oko 6.000 tona „svežeg“ hleba, peciva i tosta u vrednosti od 6,8 miliona evra, piše danas „Politika“.

Kako list navodi, vekne su najviše stizale iz Rumunije, Nemačke, Bugarske, pa i iz Hrvatske, u koju je, prema nedavno objavljenim podacima, od njenog ulaska u EU, znatno povećan uvoz hleba, prenosi B92.

„Zvuči neverovatno, jer većini potrošača nije poznato da im trgovci i pekari uveliko prodaju vruć hleb i pecivo koji su na naše tržište stigli u šleperima, prethodno pripremljeni i zamrznuti nekada i hiljadama kilometara daleko“, piše „Politika“.

List dodaje da se pecivo pred očima kupaca samo „dopeče“, uglavnom u trgovinskim i pekarskim lancima, i prodaje kao sveže.

Poznavaoci tržišta objašnjavaju da „parbejking“, kako se naziva ta tehnika pripremanja hleba i peciva (delimično pečeni, a onda brzo zamrznuti spremni za transport), sve više zamenjuje tradicionalno pekarstvo.

Na taj način smanjuju se troškovi proizvodnje, jer trgovci u svakom trenutku mogu da isporuče hleb i pecivo identičnog kvaliteta i više im nisu potrebni visokokvalifikovani pekari, jer „svaki zaposleni može da gotovo pripremljene proizvode ispeče i postavi na police“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala