Pompeo: Amerika ne želi rat sa Iranom

© AP Photo / Mary AltafferAmerički državni sekretar Majk Pompeo
Američki državni sekretar Majk Pompeo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države ne žele rat sa Iranom, nego žele da se on „ponaša kao normalna zemlja“, izjavio je američki državni sekretar Majk Pompeo.

Na konferenciji za medije Pompeo je rekao da Vašington smatra da je verovatno da je ukrajinski putnički avion oboren iranskom raketom.

„Smatramo da je avion verovatno oboren iranskom raketom. Pre nego što dođemo do konačnog zaključka želimo da bude sprovedena istraga kako bismo došli do suštine“, rekao je Pompeo novinarima.

Ranije su premijeri Kanade i Velike Britanije izjavili da postoji mogućnost da je putnički avion ukrajinske avio-kompanije prilikom poletanja sa teheranskog aerodroma oborila iranska raketa. Iranske vlasti, međutim, negiraju takvu mogućnost.

Ukrajinski putnički avion srušio se 8. januara odmah nakon poletanja iz Teherana. Poginulo je svih 176 putnika i članova posade. Među putnicima su bila 82 državljanina Irana i 63 Kanađanina, kao i državljani Ukrajine, Švedske, Avganistana, Nemačke i Velike Britanije.

© AFP 2023 / -Spasioci na mestu pada ukrajinskog aviona "Boing 737" u Iranu
Pompeo: Amerika ne želi rat sa Iranom - Sputnik Srbija
Spasioci na mestu pada ukrajinskog aviona "Boing 737" u Iranu

Vašington imao informacije o napadima na ambasade

Pompeo je, takođe, rekao da su SAD u trenutku kada je ubijen iranski general Kasim Sulejmani imali informacije o tome da se pripremaju napadi na američke ambasade.

„Imali smo precizne informacije o neizbežnoj opasnosti. I ta opasnost je uključivala napade na američke ambasade“, rekao je Pompeo.

Iranska vojska je 8. januara izvela raketni napad na američke objekte u Iraku. Korpus Čuvara islamske revolucije (elitni odred iranske vojske) nazvao je ovu operaciju „Mučenik Sulejmani“.

U noći 3. januara SAD su izvele operaciju na području bagdadskog aerodroma, u kojoj su poginuli iranski general Kasem Sulejmani i zamenik lidera iračkih šiitskih ustaničkih snaga Abu Mahdi el Muhandis. Vašington ih smatra umešanim u organizaciju napada na ambasadu SAD u Bagdadu.

Teheran je lansirao rakete zemlja-zemlja na američke baze u zapadnom Iraku i Erbilu. Vrhovni lider Irana ajatolah Ali Hamnei rekao je da je napad na američke baze u Iraku „šamar Sjedinjenim Američkim Državama“, naglašavajući da strane trupe moraju da napuste region.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala