Bivši ministar odbrane Bugarske: Tramp nas može pozvati u rat protiv Irana

© Foto : Pixabay / Victor SapozhnikovBugarska zastava
Bugarska zastava - Sputnik Srbija
Pratite nas
Malo je verovatno da će doći do direktnog sukoba između Irana i SAD, ali u slučaju takvog konflikta postoji mogućnost da se Amerika obrati saveznicima, uključujući i Bugarsku, smatra bivši ministar odbrane Bugarske Nikolaj Nenčev.

„Pretpostavljam da će Tramp, ukoliko dođe do oružanog sukoba, slediti politiku Regana ili Buša — pozvaće saveznike da učestvuju u ogromnoj savezničkoj koaliciji. Postoji velika verovatnoća da i mi dobijemo takvu ponudu“, rekao je Nenčev za bugarske medije.

On smatra da, s obzirom na aktuelna dešavanja, Bugarska treba što pre da zahteva od EU da preduzme odgovarajuće mere, jer Bugarska čini spoljnu granicu organizacije.

Uloga Bugarske je da zahteva značajnije prisustvo saveznika kod granica Bugarske. Za mene je ključni problem eskalacija sukoba i mogućnost pojave ogromnog talasa izbeglica, koji nas može preplaviti za nekoliko meseci. Ne treba zanemariti ni to da se, kada se talas migranata kreće ka određenoj zemlji, tu veoma često pojavljuju i teroristi, koji tada predstavljaju veliku opasnost za zemlje Srednje i Istočne Evrope“, objašnjava bivši bugarski ministar.

U bugarskoj je održan sastanak Saveta bezbednosti zemlje u vezi sa situacijom između SAD i Irana. Učesnici sastanka su se složili da je konflikt potrebno rešiti diplomatskim sredstvima.

Prema rečima premijera Bugarske Bojka Borisova — vest o tome da je ubijeni iranski general Kasim Sulejmani bio umešan u eksploziju na aerodromu u Burgasu, nema nikakve veze sa stvarnošću.

Na aerodromu u Burgasu u Bugarskoj 2012. godine je u eksploziji bombe u autobusu sa izraelskim turistima poginulo sedam osoba, uključujući i napadača, državljanina Francuske Muhameda Hasana el Huseinija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala